brandpunt+

Nieuws

Volkert van der Graaf hoeft niet naar de psycholoog

Volkert van der Graaf hoeft niet naar de psycholoog. Dat heeft de kortgedingrechter in Den Haag vandaag bepaalt. Het is een streep door de rekening voor minister van Justitie en Veiligheid Ard van der Steur (VVD). Die wilde dat de moordenaar van Pim Fortuyn zich laat begeleiden door een psycholoog. Van der Graaf spande daarop een kort geding aan – en won.

Van der Graaf werd in 2014 vervroegd in vrijheid gesteld. Op voorwaarde dat hij regelmatig langs zou gaan bij een psycholoog òf een psychiater. Niet om te worden behandeld, maar om te worden gecoacht bij zijn resocialisatie. Van der Graaf, lezen we in het vonnis, heeft zich aan die voorwaarde gehouden. Hij had maandelijks contact met een psychiater. Toen die dat niet langer nodig vond, maakte de psychiater een eind aan het contact met Van der Graaf. Die heeft, zo oordeelt de rechter, daarmee aan deze bijzondere voorwaarde voldaan.

Rechter mr. M.E. Groeneveld-Stubbe zegt het niet hardop, maar zij lijkt – zacht gezegd – niet uit te sluiten dat de vordering van het OM vooral politiek gemotiveerd was. Een gebaar naar dat deel van de Tweede Kamer dat Van der Graaf het liefst weer achter de tralies ziet.

Reclassering

In de uitzending van Reporter op 20 september vorig jaar beklaagde Van der Graaf zich over Reclassering Nederland. De dienst die moet toezien op zijn resocialisatie had ‘een plaat voor de kop’. Die uitspraak, zo blijkt uit het vonnis, staat niet op zichzelf. De kortgedingrechter citeert uit een brief van het Openbaar Ministerie aan de advocaat van Van der Graaf, mr. Willem Jebbink. De brief dateert van11 januari 2016. Citaat: “Daar komt bij dat uw cliënt (Van der Graaf, red.) zich sterk verzet tegen het contact met de reclassering in het kader van de meldplicht, waardoor de reclassering geen zicht krijgt op de resocialisatie en eventuele risicofactoren.”. De reclassering heeft (volgens het OM) dus géén zicht op de resocialisatie van Van der Graaf. In hoeverre deze nog een gevaar voor de samenleving is, blijft volgens het OM onduidelijk. Dat laatste geldt ook voor het voornemen van Justitie om Van der Graaf opnieuw een zgn. risico-taxatie te laten ondergaan. Minister Van der Steur kondigde zo’n onderzoek aan maar of hij dat na de uitspraak van vandaag doorzet is onduidelijk.