brandpunt+

Nieuws

Nederlandse bedrijven steeds vaker doelwit van hackers

Nederlandse bedrijven zijn steeds vaker doelwit van hackers en buitenlandse inlichtingendiensten die op zoek zijn naar waardevolle informatie. De Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) is bezorgd over de snelle groei van economische cyberspionage. “Het aantal onderzoeken neemt jaarlijks rap toe,” zegt Marc Kuipers, de tweede man van de inlichtingendienst, zondag in het KRO-NCRV-televisieprogramma Brandpunt Reporter. “Onder elke steen waaronder we kijken, vinden we wel wat. En dat maakt ons bezorgd, want we kijken nog lang niet onder elke steen.”

Hoe veel onderzoeken de AIVD jaarlijks verricht, “mag” Kuipers niet zeggen, maar hij verwacht dat economische cyber-spionage in de komende jaren “het grootste aandachtsgebied” van de geheime dienst zal worden. “Het neemt ontzettend toe.” Vooral bedrijven die nieuwe technologie ontwikkelen, liggen onder vuur. “Wat ons betreft is het potentieel een heel grote bedreiging, omdat het gaat over het verdienvermogen van Nederland, onze economische kroonjuwelen,” zegt Kuipers in Brandpunt Reporter.

Volgens de AIVD zijn vooral inlichtingendiensten uit Rusland en China actief op het gebied van economische cyberspionage. “Die landen behoren echt tot de Champions League”, aldus Marc Kuipers. Hij stelt vast dat veel ondernemingen hun cyberdefensie niet goed op orde hebben. “We zien bedrijven, kleine en grote, die hun IT-beveiliging als een kostenpost zien in plaats van een belangrijke investering om hun continuïteit te verzekeren.”

Grote hack bij ASML

Eerder dit jaar werd technologiebedrijf ASML, bouwer van computerchipmachines, gehackt door de Chinezen. Uit onderzoek van Brandpunt Reporter blijkt dat ASML (omzet 5,9 miljard euro in 2014), zelf niet in de gaten had dat er digitale inbrekers binnen waren. De hack werd  ontdekt door een Amerikaans dochterbedrijf (Cymer) van ASML.

De hackers wisten de hand te leggen op een lijst met gebruikersnamen van ASML-personeel plus de bijbehorende wachtwoorden. Daarmee hadden ze begin februari minstens drie dagen volledige toegang tot het netwerk van de multinational, meldt Brandpunt Reporter. ASML zegt dat er geen aanwijzingen zijn dat de hackers waardevolle informatie hebben gestolen. Maar daarmee is niet gezegd dat de indringers met lege handen zijn vertrokken. Of er bedrijfsinformatie is gestolen, en zo ja, welke, valt voor ASML namelijk niet te achterhalen. De digitale inbrekers hebben hun sporen goed gewist.