brandpunt+

nieuws

Gemeente faalt bij toezicht kinderdagverblijven

Redactie Reporter

Gemeenten hebben onvoldoende mogelijkheden om slecht functionerende kinderdagverblijven snel te sluiten, waardoor kinderen gevaar lopen. Dat zegt wethouder Simone Kukenheim, verantwoordelijk voor toezicht en handhaving in de kinderopvang in Amsterdam, dinsdagavond in Brandpunt.

In oktober vorig jaar werd kinderopvang 24/7 Kids in Amsterdam op last van de gemeente gesloten, anderhalf jaar nadat de GGD-inspectie voor het eerst alarm had geslagen over wantoestanden. Later volgden nog meer zorgwekkende rapporten. Wethouder Kukenheim zegt in Brandpunt dat sneller ingrijpen onmogelijk was. "Je ziet dat het instrumentarium niet is bedoeld om kinderen te beschermen, maar om instellingen de gelegenheid te bieden zich te verbeteren.”
 
24/7 Kids zette goedkope stagiaires in als beroepskrachten en vervalste de administratie om te voorkomen dat inspecteurs van de GGD zouden ontdekken dat er veel meer kinderen werden opgevangen dan was toegestaan. Om bij mogelijke inspecties te verhullen dat er te veel kinderen aanwezig waren, stuurde 24/7 Kids de begeleidsters met groepjes kinderen hele dagen de straat op, in weer en wind.
 
Brandpunt laat morgenavond in een reconstructie de whatsapp-berichten zien tussen de medewerkers op straat en de leiding van het kinderdagverblijf. “Brrr is koud. Kan ik terugkomen? Want het heeft twee maal best hard geregend. Kinderen zijn ook helemaal nat en (.…) en (….) zijn al verkouden.” In een andere bericht wordt geïnformeerd: “Is spion al binnen? Als ze weg is, kom ik terug met (…)”. Kinderen die urenlang de straat op werden gestuurd, moesten hun dutjes doen op bankjes in het park of in de wandelwagen.

Wethouder Simone Kukenheim
Wethouder Simone Kukenheim

Pas na anderhalf jaar greep de gemeente in en werd 24/7 Kids gesloten. De verantwoordelijke Amsterdamse wethouder, Simone Kukenheim, geeft toe dat de handhavingswet Kinderopvang tekortschiet. “Je ziet dat die wet zich vooral richt om de instelling te beschermen tegen een overheid die te snel een instelling wil sluiten, terwijl je eigenlijk moet kijken naar wat goed is voor een kind.” Ze wil meer bevoegdheden om sneller in te grijpen. Ook pleit ze voor de invoering van een zwarte lijst om slecht functionerende ondernemers in beeld te krijgen. Die kunnen nu nog van de ene naar de andere gemeente. Zij wordt hierin gesteund door de Belangenvereniging voor ouders BOINK en de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang.

Ook Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid erkent dat het delen van informatie beter kan: “Daar zijn al (ICT) systemen voor." Op basis van de signalen uit de sector die in Brandpunt aan het woord komen zal SZW overleggen met GGD en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

Advocaat Richard Korver doet deze week namens een groep ouders aangifte tegen de voormalige eigenaresse van 24/7 Kids. Zij wilde niet reageren in Brandpunt.