brandpunt+

Nieuws

Beslag op uitkering Volkert van der Graaf

Redactie Reporter

Er is beslag gelegd op de uitkering van Volkert van der Graaf, de moordenaar van politicus Pim Fortuyn. Het gaat om een vordering van 1429 euro, die omroep KRO-NCRV op Van der Graaf heeft, die hij niet heeft voldaan. Deze wordt nu ingehouden in maandelijkse termijnen op zijn bijstandsuitkering.

Van der Graaf werd in september 2015 veroordeeld tot het betalen van proceskosten, na een verloren kort geding tegen de omroep. Omdat hij het bedrag niet betaalde, is de deurwaarder onlangs overgegaan tot beslaglegging.

Kort geding om uitzending Reporter

Van der Graaf spande het kort geding destijds aan om te voorkomen dat een aflevering van Reporter over hem zou worden uitgezonden. Daarin waren gesprekken met hem te zien, die met een verborgen camera waren gefilmd. Het kort geding dat hij op de dag van de uitzending aanspande, verloor hij en daarom werd hij veroordeeld tot het betalen van de proceskosten. Het ging om 1429 euro aan griffierechten en advocaatkosten. Maandelijks valt er € 66,63 onder het beslag, meer mag niet in verband met de wettelijke regels voor beslag op uitkering. 

Zes juridische procedures en 11.000 euro aan proceskosten

De talrijke procedures die Volkert van der Graaf heeft gevoerd sinds zijn vrijlating, hebben inmiddels tot aanzienlijke kosten voor hem geleid. Hij voerde zes juridische procedures, waarvan hij er vier verloor. In totaal is hij meer dan 11.000 euro aan proceskosten verschuldigd. Het is niet duidelijk of hij de rekeningen voor de andere verloren procedures wel heeft voldaan.

Binnenkort nieuwe rechtszaak

Vorige week werd bekend dat het Openbaar Ministerie wil dat Volkert van der Graaf een deel van zijn voorwaardelijke gevangenisstraf alsnog uitzit. Van der Graaf heeft volgens het OM één van de de voorwaarden voor zijn vrijlating overtreden. Hij zou zich niet hebben gehouden aan de meld- en informatieplicht bij de Reclassering. Binnenkort dient hierover een nieuwe rechtszaak, waarbij het OM zijn gevangenneming zal vorderen.