brandpunt+

Video

Guus Hiddink

De glanscarrière van bondscoach Guus Hiddink lijkt in een gure herfst te zijn beland. Voor Oranje dreigt uitschakeling op weg naar het EK. In Brandpunt Profiel de biografie van de man die ooit als 'Guus Geluk' werd getypeerd, de Achterhoeker die van Zuid-Korea tot Rusland wereldburger en wereldcoach werd. Rijk, beroemd en bewonderd had hij op zijn lauweren kunnen rusten, maar hij sneed toch Ronald Koeman de pas af om weer de baas van Oranje te worden. Vrienden (o.a. Bennie Jolink) voetbalcollega's (o.a. Hans van Breukelen) en andere duiders over de magiër uit Varsseveld voor wie nu, na een uitermate succesvolle loopbaan, een spannend eindexamen in zicht is.

De vewachtingen waren hoog: met Hiddink als bondscoach zouden we eindelijk weer eens Europees kampioen worden. Nu, tien maanden na zijn aanstelling, is het nog maar de vraag of we het EK voetbal überhaupt gaan halen. Het is pompen of verzuipen voor de Achterhoeker en het Nederlands elftal.  Persconferenties lijken martelgangen, dat vinden ook zijn voetbalcollega's.

‘Guus is, zo is gebleken, een wat oudere man geworden en niet meer de strijdbare coach die vol passie zit,’  zo vertelt Johan Derksen. Ook Hans van Breukelen uit zijn zorgen. ‘Ik heb Guus altijd kunnen waarderen omdat hij relaxt met de pers en de spanning om kon gaan. Nu zie ik een geïrriteerd man die onder druk staat. Dat verbaast me, wat is er met hem gebeurd,”  zo vraagt Van Breukelen zich hardop af.

Voetbalcollega’s en vrienden leggen in Brandpunt Profiel uit hoe Hiddink in het diepe dal is geraakt. En zij geven antwoord op de vraag of het hem lukt om bijtijds weer op te krabbelen? Of is het einde van een glorieuze carrière in zicht?

LEES OOK