brandpunt+

Reportage

Zo strijdt deze ex-agent tegen kinderuitbuiting

Annemieke Ruggenberg

Carolien en haar collega's van WATCH willen kinderen helpen die gedwongen in de prostitutie werken. Aangifte doen is voor de meeste slachtoffers ondenkbaar, en het vergt harde bewijzen. Met een meldpunt en een chatroom wijzen Carolien en haar collega's ze de weg.

Het is 9 uur s’ ochtends. De telefoon gaat. Carolien, projectleider van het meldpunt van WATCH, neemt op. De mannenstem aan de andere kant van de lijn vertelt dat hij dit weekend een prostituee bezocht. Hij maakt zich zorgen, legt hij uit. "Ze zou al vanaf haar vijftiende gedwongen voor deze pooier werken en wil stoppen, maar durft niet." Carolien maakt aantekeningen, en hangt op. Aan de slag.

Bezorgde moeders

Carolien en haar collega’s krijgen tientallen telefoontjes per week. Soms van bezorgde ouders die vermoeden dat hun kind in handen is gevallen van een loverboy, soms van mensen die bang zijn dat er in hun buurt minderjarigen seks hebben voor geld. WATCH Nederland heeft als doel mensenhandelaren op te sporen en te stoppen. Met zorginstelling Fier (het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel) en Terre des Hommes, hebben ze een meldpunt en een chatroom ingericht. Hard nodig, volgens Carolien. "Er bestond een meldpunt van de politie", zegt ze. "Maar daar durven slachtoffers en hun dierbaren niet snel gebruik van te maken. Laatst vertelde een meisje via de chat dat haar loverboy dreigde haar jongere zusje te vermoorden als ze naar de politie zou stappen." Bovendien heeft de politie harde bewijzen nodig voordat zij daadwerkelijk met een melding aan de slag kunnen. WATCH Nederland helpt bij het verzamelen van informatie: privédetectives, hulpverleners en onderzoekers werken mee.

Dossier opbouwen

Terug naar de bezorgde beller van vandaag. Welke stap zet je na zo'n melding? Carolien: "We gaan eerst na over wie het gaat, onderzoeken dan de openbare bronnen rondom die persoon en proberen in beeld te krijgen of haar pooier andere minderjarige meisjes voor zich heeft werken. Mocht er genoeg reden zijn om aan te nemen dat het om illegale mensenhandel gaat, dan wordt het dossier gedeeld met de politie."

In de uitzending van vandaag (8 mei 2018) volgen we een paar casussen, waaronder die van wanhopige ouders die machteloos staan tegenover de loverboy van hun kind. Carolien sprak deze week nog met een moeder die wordt bijgestaan door WATCH. Ze fotografeerde het kenteken en het Makro-pasje dat bij de vermoedde loverboy in de auto lag. "Handig want zo hebben wij weer een aanknopingspunt voor onderzoek." Door eerdere meldingen van de moeder vonden Caroliens collega’s YouTube-filmpjes van de dochter waarop te zien is hoe zij jongens oraal bevredigt. "Er wordt een briefje van 500 euro boven haar hoofd gehouden." Volgens Carolien een typerend voorbeeld. "Steeds meer pooiers chanteren hun slachtoffers door te dreigen met het publiceren van video- en fotomateriaal. Ook veel Moslima’s worden daar slachtoffer van, omdat de angst en schaamte bij hen nog groter is als aangetoond wordt dat ze verkracht zijn."

Topje van ijsberg

De verhalen die bij WATCH binnenkomen staan niet op zichzelf: ieder jaar worden zo’n honderdvijftig slachtoffers van loverboys officieel geregistreerd, maar dit lijkt slechts het topje van de ijsberg. Naar schatting (van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen) zijn er minstens 1320 meisjes in Nederland slachtoffer van mensenhandel. Doordat meisjes online worden aangeboden, stijgt de ‘omzet’ en groeit het bereik. Dat maakt de strijd tegen deze kinderuitbuiters extra moeilijk. 

Maar Carolien geeft niet op. Met achttien jaar ervaring als agente, weet ze wat er speelt. Toch kunnen de verhalen die ze tegenkomt haar nog altijd verbazen: "Vooral de hardheid van de loverboys. Ze handelen zo zonder gevoel en behandelen hun slachtoffers zo onmenselijk." Reden te meer voor haar om bezig te blijven met het zoeken naar oplossingen. "Ik ben blij dat we met ons meldpunt echt wat kunnen betekenen. Ik hoop dat steeds meer mensen ons zullen vinden zodat we nog meer een verschil kunnen maken."

Meer weten? Kijk hieronder onze reportage terug over de strijd tegen kinderuitbuiting in Nederland.