brandpunt+

Interview

De springplank van Tunahan Kuzu

Jamie Schemkes

In de serie Springplank vertellen bekende en minder bekende Nederlanders wie de bepalende persoon in hun carrière of leven is geweest. Wie ze tot grote hoogte stuwde, of uit een dal lanceerde. Ditmaal: Tunahan Kuzu (1981), fractievoorzitter van DENK.

“Het is voor mij onmogelijk één springplank aan te wijzen, maar laat ik beginnen met een ode aan meester Storm, mijn leerkracht in groep 8 van de basisschool. Ik ben opgegroeid in Maassluis, een vissersstadje niet ver buiten Rotterdam. Mijn ouders wilden mij naar de plaatselijke middelbare school sturen. Meester Storm heeft ze ervan kunnen overtuigen dat ik beter naar het Stedelijk Gymnasium in de grote stad, Schiedam, kon gaan. Weg uit Maassluis. Ik gun ieder kind een docent als Storm. Iemand die je op het goede moment een duw in de juiste richting geeft.”

“Ik denk dat mijn leven er anders uit had gezien als meester Storm niet met mijn ouders was gaan praten. Voor mij werd de wereld groter toen ik naar de middelbare school ging en al helemaal toen ik in 2001 voor mijn studie Bestuurskunde naar Rotterdam verhuisde, waar ik politiek betrokken raakte. Veel van mijn leeftijdsgenoten zijn nooit weggegaan uit Maassluis. Als ik daar op school had gezeten, was ik nooit naar Rotterdam vertrokken.”

“Twee springplanken zijn mijn ouders. Toen ik in de tweede klas thuiskwam met een erbarmelijk rapport, kreeg ik de wind van voren. Mijn vader tierde, wijzend naar het westen: ‘Als je nog eens thuis komt met een slecht rapport, ga je richting de kassen in het Westland. Maar als je je best doet op school, dan kan je naar het oosten, naar Rotterdam. Dan krijg je een kantoorbaan!’ Mijn moeder heeft me op een totaal andere manier gemotiveerd hard te werken. Zij is de Nederlandse en Engelse taal nauwelijks machtig, maar probeerde mij iedere dag te helpen met huiswerk, overhoorde netjes mijn repetitie Engels.”

“Politieke betrokkenheid werd mij absoluut niet met de paplepel ingegoten. Mijn ouders stemden wel, maar altijd op iemand die tijdens de campagne in Maassluis aardig tegen ze was. Of op een Turk op de lijst. De politieke ideologieën achter de persoon interesseerde ze weinig. Nee, mijn belangstelling voor de politiek is pas ontstaan aan het einde van mijn middelbare schoolperiode, en aan het begin van mijn studie.”

“In mijn jeugd was ik niet echt bezig met mijn migrantenachtergrond. Dat veranderde tijdens mijn studietijd, na gebeurtenissen als 9/11 en de moord op Theo van Gogh. Ik kreeg het gevoel dat ik me moest verantwoorden voor die verschrikkelijke daden. Van dichtbij zag ik hoe de tweedeling, tussen mensen met en zonder migrantenachtergrond, groter werd.”

“Zo raakte ik geïnteresseerd in politiek. Ik begrijp dat het niet voor iedereen zo loopt. Als iemand dat politieke bewustzijn niet van huis uit meekrijgt en niet de juiste netwerken heeft, wordt het moeilijk. Het is belangrijk iemand te hebben die je kan wijzen op de mogelijkheden. Dus hoewel mijn ouders en meester Storm het meest bepalend zijn geweest voor de stappen die ik in mijn latere leven heb genomen, wil ik ook Edith Hallensleben en Peter van Heemst noemen. Edith werd mijn mentor in het jongerenklasje van de PvdA in Rotterdam, rond 2003. Ze was lid van de Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland. Van haar heb ik geleerd dat ik me via de politiek maatschappelijk nuttig kon maken. Zij heeft me de duw richting de kandidatuur voor de gemeenteraad gegeven. Later, toen ik in de raad zat, heb ik veel gehad aan Peter, oud-Tweede Kamerlid en toentertijd fractievoorzitter van de PvdA in Rotterdam. De manier waarop ik politiek bedrijf, heb ik grotendeels van hem afgekeken. Een echte meester.”

Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu (Istanbul, 1981) is sinds maart 2017 fractievoorzitter van DENK. Hij begon zijn carrière als adviseur gezondheidszorg bij PricewaterhouseCoopers en werd in 2008 gemeenteraadslid in Rotterdam voor de PvdA. In juni 2012 sloot hij zich aan bij de PvdA-fractie in de Tweede Kamer, waarna hij in september van dat jaar met meer dan 23 duizend voorkeursstemmen naar plek vijf op de lijst werd gelanceerd. In 2014 vormde hij met Selcuk Öztürk een eigen fractie, nadat ze door de PvdA uit de fractie waren gezet. In 2015 begonnen Kuzu en Öztürk de beweging DENK, waarmee ze bij de verkiezingen eerder dit jaar drie zetels behaalden.

Headerfoto: Jerry Lampen/ANP. Headerillustratie: onze beeldbaas Hannah Vischer.