brandpunt+

Tip

Deze levenswijsheden uit de Harry Potter-reeks heb je eerder gemist

Maarten van Gestel

Van plan om in de kerstvakantie naar Fantastic Beasts and Where to Find Them te gaan? Pak dan ook gelijk deze podcast mee.

Fristi bestellen in de kroeg is niet oké. Je verstopt je knuffel als je een date mee naar huis neemt. Maar voor Harry Potter hoeft niemand zich te schamen. Lees als twintiger De Vuurbeker in de trein en de coupé knikt je toe. Onze opa’s en oma’s lazen de Bijbel, Koran of Thora voor het avondeten, wij Harry Potter voor het slapengaan. En tijdens, want als je ouders in bed lagen ging jouw leeslampje stiekem weer aan. 

Nu de filmscripts (!) van de Potter-spinoff Fantastic Beast and Where to Find Them als warme broodjes over de toonbank gaan – wat op zichzelf een beetje lame is – heb jij een goed excuus om de ‘echte’ boeken weer open te slaan. En dát kan op deze originele manier.

De makers van de podcast Harry Potter and the Sacred Text lezen de boeken namelijk zoals christenen de Bijbel en moslims de Koran lezen. In 199 afleveringen (voor elk hoofdstuk uit de zeven boeken één) putten zij levenswijsheden uit de verhalen van J.K Rowling. Het dilemma om de vliegende auto wél of niet te jatten aan het begin van De Geheime Kamer? Dat is een lesje verantwoordelijkheid. Harry’s zwerkbalambitie? Die leert ons doelen stellen. En dan hebben we het nog niet eens over de thema's liefde of white privilege gehad.

De makers interpreteren de boeken een tikkeltje christelijk, maar echt storend is dat niet. Verrassend is het evenmin: eerder al verschenen boeken over de gelijkenissen tussen Harry en Jezus. Wel zijn de discussies naast boeiend ook erg persoonlijk, waardoor de podcast chill wegluistert als je even uitgekeken bent op je Facebookfeed. In de naam van de dreuzel, de staf en de heilige spreuk, amen. En may the force be with you.

Check 'm hier: de podcast Harry Potter and the Sacred Text.