brandpunt+

Tip

Wanneer te veel sporten slecht voor je mentale gezondheid wordt

Pete Wu

Goed nieuws voor mensen die geen verse smoesjes meer kunnen verzinnen om niet te hoeven zweten.

Om maar met de kettlebell in huis te vallen: te veel sporten is kak voor je mentale gezondheid. Eerst maar het goede, welbekende en dus saaie nieuws: een paar keer per week peentjes zweten in de Crossfit-box, het zwembad of op de golfbaan is uiterst goed voor je mentale en lichamelijke gesteldheid. De kans op een depressie en diabetes smelt als sneeuw voor de zon, en er glooit (als je geluk hebt) ook een wasbordje, ergens in de loodzware wasmachine die jij nog altijd ‘buik’ durft te noemen.

Over de voordelen van sporten bestaan inmiddels zoveel artikelen, dat ik eigenlijk geen tijd meer overhoud om te sporten – ik moet ze om dit artikel te schrijven allemaal doorspitten. Maar ik doe het, voor jullie.

Dit is dus een zogeheten kettlebell, naar voren geslingerd door een man.

Daarom meer over de nádelen. Want ho, ho: het kan er, zoals ze in Vlaanderen zeggen, ook ‘over’. Natuurlijk wist ik al dat alles wat met ’te veel’ begint slecht is voor de wereld (te veel friet, te veel sigaretten, te veel plaatjes van honden op een smartphone), maar onderzoekers bevonden dat zelfs sporten, mijn go-to ontsnapping voor alles in mijn leven, me krankzinnig kan maken wanneer ik er weer ‘over’ ga.

Volgens onderzoekers aan de universiteiten van Yale en Oxford hebben regelmatige sporters gemiddeld anderhalf dag per maand minder last van mentale gezondsheidsproblemen dan mensen die eigenlijk nooit sporten. In dit uitgebreide onderzoek werd aan 1,2 miljoen volwassenen gevraagd hoe ze hun mentale staat zouden beoordelen, in combinatie met hoe vaak ze sporten en hoe lang per keer.

Waarom ik weet dat 'te veel' slecht voor me is.

In de resultaten kwam onder andere naar voren dat teamsporten, wielrennen, aerobics en naar de sportschool gaan de beste sporten zijn om je brein gezond te houden, dat drie kwartier per keer en dan drie tot vijf keer per week voor een optimaal resultaat zorgden, dat de gemiddelde persoon zich per maand 3,4 dagen kak voelt en… dat (niet geheel verrassend) vaker dan 23 keer per maand of meer dan drie uur (!) per dag wordt gelinkt aan een slechtere mentale staat dan die van mensen die helemaal niet sporten.

Oké, 23 keer per maand, dat is bijna 6 keer per week – en wie doet dat nu? Een kanttekening die de onderzoekers meteen mee geven: mensen die zo obsessief sporten, hebben misschien ook al een groter risico op mentale ziekten.

Eigenlijk valt nu pas het kwartje wanneer ik de resultaten lees: sporten blijft gezond voor je babyhersentjes en eigenlijk alles wat eronder hangt. Pas stoppen wanneer je tegen die 23e keer in de maand aan begint te hikken dus.

Foto's: ANP