brandpunt+

Interview

We hebben een tekort aan ambachtslui – maar gelukkig is daar Hani uit Syrië

Elise Spetter

Nederland heeft een tekort aan ambachtslui: maar liefst 46.000 mensen. Gelukkig is daar Hani Al Zaibek (26). Die vluchtte tweeënhalf jaar geleden naar Nederland. Sinds kort installeert hij zonnepanelen van Noord-Groningen tot Zuid-Limburg.

Ik dobber op de Amsterdamse veerboot richting de Tolhuistuin, als Hani (26) appt. Hij is tien minuten verlaat. Geen probleem, antwoord ik, en ik zoek een plekje in de zon. Niet veel later verschijnt een lange, gespierde en vriendelijk ogende jongen. Hij draagt een donkerblauwe blouse en zwarte zonnebril. Terwijl de twee adolescente Amerikaanse vrouwen naast mij schateren van het lachen, zegt hij gedag. Hij lacht en grapt, wenkend naar de twee vrouwen links van mij: “Gezellig...” Zijn meest geliefde woord, zo blijkt later.

Terwijl mijn vriendin onderweg was naar de universiteit, kruiste een raket haar pad. Ik was kapot – maar met de komst van de oorlog ging alles kapot.
Hani Al Zaibek

Hani leidde als kind een veilig bestaan in Damascus, de hoofdstad van Syrië. Van jongs af aan werkte en studeerde hij hard, gelovende dat dát de weg was naar een toekomst, maar toen zeven jaar geleden de oorlog begon, bleek deze gedachte een utopie. “Mijn vader werkte in de aluminiumindustrie en mijn moeder zorgde voor de kinderen. Toen de verschrikkelijkheden in 2011 begonnen, kwam mijn vader in geldnood. Ook heb ik mijn vriendin verloren door de oorlog: terwijl zij onderweg was naar de universiteit, kruiste een raket haar pad. Ik was kapot – maar met de komst van de oorlog ging alles kapot. Je went eraan, maar snappen doe je het niet. Ik heb daarom mijn verwachtingen bijgesteld, en ik denk nu: vandaag is vandaag en morgen is morgen.”

En daarom vertrok Hani. De gevaarlijke vlucht naar Nederland duurde 25 dagen. “Niemand wil dit meemaken. Als ik de tijd terug kon draaien, zou ik het niet opnieuw doen. Maar gelukkig leef ik nog.” Hij lacht en neemt een slok van zijn gemberthee. “Vanuit Syrië vertrok ik naar Sudan en toen per boot naar Italië. Waarna ik op de trein stapte richting Nederland.”

Drie jaar geleden, eind 2014, arriveert Hani in Amsterdam, samen met zijn boezemvriend. Al na een verblijf van vier maanden in twee verschillende AZC’s, ontvangt hij een verblijfsvergunning. “Ik wilde dolgraag studeren in Nederland, maar mijn Syrische diploma in elektrotechniek bleek niet geldig. Gelukkig kon ik terecht bij het ROC in Amsterdam. Daar bleek het beheersen van de Nederlandse taal op B1-niveau een vereiste – maar dat diploma heb ik gelukkig gehaald. Ik ging stage lopen bij het elektrobedrijf Klomp. Ik installeer drie dagen per week zonnepanelen, de andere twee dagen ga ik naar school.”

In de Brandpunt+- reportage Gezocht: Vakmensen M/V gaan wij op zoek naar de vakman van de toekomst. Vakmensen als Hani bieden een oplossing voor het tekort aan ambachtslui in Nederland. Als ik dit aan hem vertel, verschijnt een glimlach van oor tot oor. “Ik vind het prachtig werk. Door het bedrijf Klomp zie ik veel van Nederland. Zonnepanelen zijn over heel het land gewild. Mijn begeleider heeft zelfs gezegd dat ik kans heb om te blijven. Dat hoop ik. Dan ga ik vier dagen zonnepanelen installeren en één dag studeren.”

“Ik vind het prachtig werk. Door het bedrijf Klomp zie ik veel van Nederland. Zonnepanelen zijn over heel het land gewild.”
Hani Al Zaibek

Ondertussen veegt hij de druppeltjes zweet van zijn voorhoofd. “Elke dag denk ik aan Syrië. Ik mis alles, mijn familie, huis, auto en werk. Ik heb mijn hele leven de dingen gedaan die garant stonden voor een goede toekomst: studeren en werken. Maar inmiddels geloof ik die belofte niet meer. Zoals ik zei, ik leef van dag tot dag.”

De zon schijnt. We dobberen op de Amsterdamse veerboot terug richting het station. “Ik ken al veel Nederlandse woorden, maar eentje blijft mijn favoriet,” fluistert hij. Een stel naast ons zoent uitbundig. Hani kijkt mij aan, lacht, en grapt: "Gezellig.”

Nederland kampt met een tekort aan ambachtslieden. Hardwerkende mensen als Hani bieden een oplossing voor dit probleem. Wil je meer weten over ons huidig ambachtsmodel? Kijk dan onze reportage terug ‘Gezocht: Vakmensen M/V’: