brandpunt+

Out of Office

Anna verandert Slotermeer in een levend museum vol straatkunst

Anne Rotteveel

Als je door de brede groene lanen met flats in Slotermeer loopt, zie je op elke hoek wel een beschilderde muur, een versierde elektriciteitskast of een verstopte tekening. We liepen met initiatiefnemer Anna Stolyarova langs de fraaiste kunstwerken van de wijk, en vroegen aan bewoners of ze de vele murals net zo vet vonden als wij.

Anna Stolyarova loopt elke dag uren door de wijk met haar hondje, praat met buurtbewoners en zoekt mooie plekjes voor nieuwe kunst.
Anna Stolyarova loopt elke dag uren door de wijk met haar hondje, praat met buurtbewoners en zoekt mooie plekjes voor nieuwe kunst.

In 2013 zei Paulus de Wilt, oud-wethouder van Kunst en Cultuur, dat mensen Street Art niet nodig hebben, dat het geld beter in ‘echte’ projecten kan worden gestopt. Maar Anna Stolyarova zag dat anders. Om mensen te verbinden hebben we hebben iets nodig dat niet aan geloof of cultuur gerelateerd is, gelooft ze, iets wat íedereen kan delen.

Anna kwam als Oekraïense expat naar Slotermeer om in de marketing te werken en had jarenlang met niemand uit de wijk contact. Daar moest verandering in komen, evenals in het imago van de buurt. Sinds die tijd zet ze haar marketingskills in voor de wijk. “De schilderingen zijn een manifest. We zijn altijd negatief in het nieuws, en dat is dus niet de bedoeling, want Slotermeer staat in al z’n diversiteit bol van de schoonheid,” vindt Anna. Daarom haalt ze geroemde straatkunstenaars naar de wijk om van Slotermeer zelf een levend museum te maken.

Vaderschap door Stinkfish - Dirk Sonoystraat
Vaderschap door Stinkfish - Dirk Sonoystraat

Vaderschap

Sara (38) zit op een bankje in de speeltuin tegenover de flat waarop deze man met kind te zien is. Als ik haar vraag wat ze van de street art in de wijk vindt, lacht ze breed. “Het fleurt de wijk op, ik word er vrolijk van. Wij zijn een kleurrijke wijk, dat wordt vertegenwoordigd in de schilderingen. Daardoor voel ik me hier echt thuis.” Mustafa (45) knikt bevestigend: “Het laat zien dat de wijk leeft en divers is, het geeft betekenis.”

On-Off door OakOak - Nicolaas Ruychaverstraat
On-Off door OakOak - Nicolaas Ruychaverstraat

On-Off

Weet jij welke kant uitsteekt bij een lichtknop, de aan of de uit-kant…?
Deze ogenschijnlijk verwaarloosbare beschilderde steen zorgde voor veel reuring op Instagram en heeft daardoor de koosnaam ‘Fuck Brexit’ gekregen. Een Engelse switch is namelijk tegenovergesteld aan die van een Europese. Dus toen de artiest een foto van het stuk postte op Instagram, reageerde een Brit geïrriteerd dat de on- en off- verkeerd waren geplaatst.

Tulpen door Orticanoodles - Nicolaas Ruychaverstraat
Tulpen door Orticanoodles - Nicolaas Ruychaverstraat

Tulpen

De tulpen in deze passage representeren de multiculti-mix aan inwoners in de wijk. De tulpen staan symbool voor zowel Turkije als Nederland. Iedereen die onder dit overdekje komt schuilen voor de regen moet zich thuis kunnen voelen. De compositie refereert naar de Bauhaus-stijl van de jaren twintig en naar kleuren en zwarte lijnen van Mondriaan, die een sfeer van licht, lucht en ruimte creëren. 

Cruijff en Van Gogh door Urginial - Dirk Sonoystraat
Cruijff en Van Gogh door Urginial - Dirk Sonoystraat
BTOY door Urginial - Dirk Sonoystraat
BTOY door Urginial - Dirk Sonoystraat

Cruijff en Van Gogh & Bewoner

De artiest van deze mural wilde in eerste instantie een beeld maken van één van Vermeer’s meisjes die magische paddenstoelen kweekt. Dit voorstel werd afgewezen en riep enige rebellie in de man op. ‘Als je een saaie Van Gogh wilt, kun je het krijgen’. Terwijl de man in de vrieskou aan het verven was, kwamen veel mensen uit de buurt langs om eten en drinken te brengen. Hij voegde Cruijff toe, want ‘iedereen in the hood draagt Ajax-kleding’. Deze twee roemruchte Nederlanders kijken uit op een portret van een bewoner, dat voor veel interpretaties vatbaar is: man, vrouw, wit of zwart. Dit laat de tegenstelling zien tussen het beeld dat media schetsen van de stad en het echte leven.

Een paar jongens die op het voetbalveldje om de hoek aan het spelen zijn, zeggen niet zoveel aandacht aan de werken te besteden, maar vinden het wel heel leuk dat de kleurrijke beelden er zijn. Het maakt de wijk vrolijker en het is ook wel cool. Hun eigen Cruijff in Slotermeer - dat is wel vet, vinden ze.

Rode Actrice door Kenor - Dirk Sonoystraat
Rode Actrice door Kenor - Dirk Sonoystraat

De rode actrice

Wat dit nu precies is? Ook na grondige observatie blijft het voor ons onduidelijk. Omstanders weten het zo één twee drie ook niet. Een Turks-Nederlands jongetje ziet er de Turkse vlag in, een oude witte vrouw het lied dat ze aan het luisteren is. Iedereen kan er wel iets in herkennen.

Melkmeisje door Pez en Recal - Martinus Nijhoffstraat
Melkmeisje door Pez en Recal - Martinus Nijhoffstraat

Melkmeisje

De schildering op deze muur is een weerspiegeling van de samenwerking tussen verschillende culturen. De vogels representeren Zuid-Amerika, het meisje met het blote been en jong gebruind gezicht is een moderne versie van het Melkmeisje, zoals te zien in het Rijksmuseum. In eerste instantie kwam er wat protest vanuit de flatbewoners: wat moesten zij met die witte vrouw op hun muur? Om meer draagvlak te creëren, gaf het Street Arts Museum een workshop over kunst en cultuur aan alle kinderen in de flat. Die waren daarna zo enthousiast dat ze zelfs meeholpen aan de mural
 

Benieuwd wat Brandpunt+ de hele tijd in Slotermeer doet? Je leest 't hierrr.