brandpunt+

Interview

De springplank van Otto-Jan Ham

Pete Wu

In de rubriek Springplank vertellen bekende en minder bekende Nederlanders wie de bepalende persoon in hun leven of carrière is geweest. Ditmaal: wildebras, spraakwaterval en televisiemaker Otto-Jan Ham, van Studio Brussel en De Ideale Wereld. Ook wel: de bekendste Nederlander in België die we hier niet kennen.

Ja, wij Nederlanders hebben Jan Mulder, Jan-Jaap van der Wal en, vooruit, ook ex-K3’er Josje vooruit gestuurd om Vlaanderen te verkennen en (langzaamaan) terug te veroveren. Maar wat veel Hollanders niet weten: we hebben al jaren een mol in de Vlaamse media zitten, in de vorm van Eindhovense duizendpoot Otto-Jan Ham, de vaste presentator van het satirische Canvas-programma De Ideale Wereld.

Dat is misschien niet het best bekeken programma in Vlaanderen ooit, zegt hij zelf, maar het maakt altijd de nodige tongen los – perfect om een actualiteitenprogramma als De Ideale Wereld ook na de uitzending een lange adem te bezorgen. Dat mijn vaste Vlaams-Amsterdamse vriendengroep genaamd 'Feest #6' het in onze hoofdstad regelmatig over De Ideale Wereld heeft, is dan ook niet zo vreemd. Reacties van hen op dat ik Otto-Jan ga spreken variëren van "oooohhh ik hou van hem" tot "sympa kerel" tot "heb er een gemeenschappelijke vriendin mee". Klinkt als een toegankelijke Nederbelg, toch?

Tijd om deze onbekende bekende even beter te leren kennen dus. Want hoezo is deze man zo bekend in België maar niet hier, terwijl hij stiekem een Nederlander is? Dat is toch best vreemd?

“Dat is niet eens zo stiekem! Ik ben eigenlijk 100% Nederlander, maar ik woon al bijna mijn hele leven in België."

Dat vinden wij natuurlijk als Nederlanders heel interessant, dat wij je nog een beetje kunnen claimen.

“Ik ben van jullie, ik ben van jullie!”