brandpunt+

Springplank

De springplank van Maryam Hassouni

Arja van den Bergh

In de serie Springplank vertellen bekende en minder bekende Nederlanders wie de bepalende persoon in hun carrière of leven is geweest. Wie ze tot grote hoogte stuwde, of uit een dal lanceerde. Ditmaal: actrice Maryam Hassouni, bekend van Dunya & Desie en Flikken Rotterdam.

“Er zijn eigenlijk maar een paar mensen geweest die altijd in mij hebben geloofd. De belangrijkste daarvan zijn mijn ouders. Ik bedank hen altijd – of het nu voor mijn zwemdiploma is, of mijn rijbewijs – zij staan echt op nummer één.”

“Mijn ouders hadden hoge verwachtingen van mij, mijn broertje en zusje. Ze hebben ons dus altijd gestimuleerd om te sporten, veel te lezen en met kunst bezig te zijn. We hebben alledrie een universitaire studie kunnen doen. Ze hebben me gewoon altijd gesteund en, vooral, gezíen.”

“Ik ben heel snel succesvol geworden. Toch was ik tot m’n 28e aan het struggelen: wie ben ik, is dit wel wat ik wil? Ik besefte dat ik weer controle moest krijgen over mijn leven. Toen ben ik me ook met andere mensen gaan omringen.”

“Zo luisterde ik vroeger altijd naar andermans advies, ook al ging dat in tegen mijn eigen gevoel. Als mensen me nu adviseren, dan vraag ik mezelf af: waarom heeft diegene er zo’n behoefte aan mij advies te geven? Zodoende zijn er nog maar een paar mensen waar ik naar luister. M’n moeder! (lacht) Verder: m'n boekhouder, agent en een paar vrienden. That’s it.

“Het klinkt als een enorm cliché, maar ik heb juist altijd het tegenovergestelde van een springplank ervaren: dat er weerstand was. Dat ik moest vechten. Dan kreeg ik te horen dat ik eigenlijk geen echte actrice was, of geen universitaire opleiding kon doen, of geen boek moest schrijven. Eigenlijk alles waar ik succesvol in ben geworden – naast acteerwerk heb ik net een studie Engels afgerond en een kinderboek geschreven – is ontstaan door ontmoediging van anderen.”

“Alle afwijzingen, tegenstand en frictie hebben uiteindelijk gezorgd voor meer fuel. Het is een soort scheikunde: door die wrijving komt er energie bij mij los. Blijkbaar groei ik dankzij weerstand; ik heb een ijzersterke discipline en werk hard. Dus ik kán het wel. Je hebt weerstand denk ik ook nodig, uiteindelijk bepalen de keuzes die je op die momenten maakt, wie je bent en wat je kracht is. Maar het is natuurlijk fijner en makkelijker om mensen om je heen te hebben die je helpen, beschermen en vooral snáppen. En dat zijn voor mij echt mijn ouders.”

Wie Maryam Hassouni (1985) zegt, zegt Dunya & Desie. Maar dat was pas het begin voor deze ambitieuze duizendpoot. In 2006 won Maryam een Emmy Award voor beste actrice voor haar rol in de telefilm Offers, naast Jacob Derwig. Ze studeerde aan de theateropleiding William Esper Studio in New York en vertolkte de hoofdrol in verschillende speelfilms (Op een goede dag, Doodslag en Bitch Fight). Sinds 2016 is Maryam te zien als Lieve Jansons in de populaire televisieserie Flikken Rotterdam. In september debuteert ze met een voorleesboek (4+): Hoekjes van geluk, geïnspireerd op Maryams eigen zoektocht naar geluk. 

Headerfoto: Marc Haers. Headerillustratie: Hannah Vischer