brandpunt+

Interview

De springplank van Jort Kelder

Larissa van den Bemt

In de rubriek Springplank vertellen bekende en minder bekende Nederlanders wie de bepalende persoon in hun carrière of leven is geweest. Wie ze tot grote hoogte stuwde, of uit een dal lanceerde. Ditmaal: Jort Kelder (1964).

"Het was een druilerige zaterdag eind oktober 1989 toen Quote-oprichter Maarten van den Biggelaar en hoofdredacteur Peter van der Klugt mij bij hun blad aannamen als trainee, zoals het deftig heette. Ik was 25 en kreeg een soort stagevergoeding van 400 gulden per maand, maar dat was bijzaak. Zonder de kans die Maarten en Peter mij gunden, zou ik niet zijn wie ik nu ben. Niet dat er in mijn geval sprake is van een werkelijke carrière, want het hoogst haalbare in de schrijvende journalistiek is niet chef worden of roem vergaren, maar mooie zinnen schrijven die goed worden gelezen."

"Ik solliciteerde bij Quote omdat mijn gedecideerde voornemen om parlementair verslaggever te worden, daags daarvoor was gestrand. Ik had een sollicitatiegesprek bij NRC Handelsblad, waar ik er met twee gestrekte benen in ging, waardoor de dienstdoende adjunct-hoofdredacteur niet anders kon dan mij ongeschikt verklaren voor zijn keurige bourgeoiskrant."

"Dat ik bij Quote wél werd aangenomen, was ook nog best een wonder. Omdat ik baalde van het mislukte avontuur bij NRC, mijn afstuderen nakende was en er toch gewerkt moest gaan worden, had ik met een vriend in de kroeg afgesproken om me op mijn volgende sollicitatiegesprek voor te bereiden. Wat biertjes later belandde ik op de redactie bij Quote, waar gelukkig ook de kurk al van de fles bleek te zijn. Een blondine zoefde door de gang toen ik arriveerde. ‘Jullie zijn er al uit, begrijp ik’, grapte ik nog. Ze hadden twee dagen lang non-stop kandidaten geïnterviewd, zaten er helemaal doorheen, en waren ogenschijnlijk bereid de eerste de beste passant aan te nemen. Ik was de laatste, en de uitgever en hoofdredacteur zouden na mijn vertrek gezegd hebben: ‘Die is gek, maar we proberen het gewoon en sturen hem na zes weken weer weg.' Die zes weken werden zeventien jaar, waarin ik fluitend naar mijn werk ging. Zélfs op de dag dat onze redactie beschoten werd en we cynische grappen maakten: buiten, waar de kogeltjes fluiten.’"

Lef tonen en hard werken moet je zelf doen. Maar het eerste zetje, desnoods een kruiwagen, maakt het verschil
Jort Kelder

"In mijn geval hangt het leven aan elkaar van ogenschijnlijke toevalligheden. Wat als ik met een blocnote in een natte regenjas naar Den Haag was afgereisd? Zou ik als verzuurde politiek verslaggever ten onder zijn gegaan tussen al die andere stukjestikkers? Wat als de Quote-bazen mij geen instinkvragen hadden gesteld over ‘junkbonds’, een snel geld-type waar ik toevallig op afstudeerde. Wat als Maarten ‘Big’ van den Biggelaar niet de largesse had om verder te kijken dan cv’s en eerste indrukken, en kennelijk achter mijn toen al grote mond een zeker talent te ontwaren, waardoor ik in 1993 hoofdredacteur werd? Wat als de economie daarna niet was aangetrokken - ik bedoel: = advertenties = winst - en we het idee van de Quote500 niet hadden gejat?"

"Het is leerzaam om al die zogenaamde carrières te relativeren. Lef tonen en hard werken moet je zelf doen. Maar het eerste zetje, desnoods een kruiwagen, maakt het verschil. Dat hou ik altijd in gedachten als er weer eens iemand aangenomen moet worden. Geef talent een kans en blijf altijd bereid te twijfelen aan je gelijk: want ja, die kop, dat cv, die outfit van de kandidaat staan je niet aan, maar ergens achter al dat decorum ontwaren we brandende ambitie, de kerosine voor iedere succesvolle onderneming."

Jort Kelder (53) is een graag geziene gast binnen de Nederlandse media. Als presentator maakt hij zelf ook de nodige NPO-programma’s, veelal een combi van amuserend en informatief, maar in Dr. Kelder & Co op Radio 1 en vanaf augustus bij Buitenhof zet hij zich schrap voor het zwaardere werk. Kelder is bevriend met premier Mark Rutte en Thierry Baudet, maar noemt zich ondanks zijn rechtse imago een 'principieel zwevende kiezer'. Tijdens zijn studie Nederlands recht begon hij in 1989 als stagiair bij Quote, waar hij in december 1993 hoofdredacteur werd. In 1997 werd Kelder uitgeroepen tot 'Jonge Haan' door het Genootschap van Reclame GVR, gevolgd door de verkiezing tot 'Hoofdredacteur van het jaar' in 1998. In december 1999 werd onder zijn leiding Quote door de Nederlandse Uitgeversbond uitgeroepen tot 'Tijdschrift van het jaar'.

Headerillustratie: onze online beeldbaas Hannah Vischer. Headerfoto: Freek van Asperen/ANP