brandpunt+

Even bellen met

De springplank van Henk Fraser

Elise Spetter

In de rubriek Springplank vertellen bekende en minder bekende Nederlanders wie de bepalende persoon in hun carrière of leven is geweest. Wie ze tot grote hoogte stuwde, of lanceerde uit een dal. Ditmaal: oud-voetballer Henk Fraser (1966), die sinds kort trainer is van Sparta Rotterdam.

Je begon als Spartaan en eindigde als Feyenoorder. Wie was gedurende deze voetbalcarrière jouw springplank?

“De persoon die mij het meest heeft beïnvloed, is Willem van Hanegem. Ondanks dat hij dit misschien zelf niet weet. In mijn ogen zijn Van Hanegem en Cruijff ‘s werelds grootste voetballers. Je bent groot als je compleet bent: technisch, tactisch en fysiek. Als assistent-trainer bij FC Utrecht en hoofdtrainer bij Feyenoord, maakte Van Hanegem mij voetbalwijs. Een goede mentaliteit maakt of breekt je, zei hij altijd.”

“Vanzelfsprekend zijn er daarnaast ook veel andere personen die een belangrijke rol in mijn carrière hebben gespeeld. Sparta gaf me de kans om, als schoffie weliswaar, mijn eerste stappen te zetten. Bij FC Utrecht hebben spelers als Ton Du Chatinier en Ton Pattinama mij voetbalwijsheid bijgebracht. Ik speelde met hun vreten, en dat moest ik weten ook. Verbaal en in het veld werd dat wel duidelijk gemaakt. Maar uiteindelijk ga je beseffen dat die harde manier juist een vorm van helpen is.”

Je hebt aardig wat blessureleed gekend, maar stond er ook om bekend uit te delen. ‘Mister Geel’ en ‘De Sloper’ waren je bijnamen.

“Ja, dat kan ik me voorstellen. Af en toe ben ik te ver gegaan. Maar dat kwam allemaal voort uit trots. De eerste stap is eergevoel, een goede mentaliteit en de wil om de beste te zijn. Dat maakt je een wereldvoetballer. Alleen kon ik op dat punt nog wel veel leren van spelers als bijvoorbeeld Marco van Basten. Één van de beste voetballers waar ik ooit mee en tegen heb gespeeld. Mensen zeiden vaak dat Van Basten zo hard werd aangepakt. Dat het treurig is dat zo’n grote speler door zulk blessureleed genoodzaakt was te stoppen. Maar: Van Basten was zelf ook een hele harde voetballer. Naast dat hij over grotere kwaliteiten beschikte, voerde hij zijn tackles slimmer uit dan anderen.”

Afscheid van de Feyenoord-aanhang: een ereronde van Henk Fraser in de Kuip (1999). Foto: Ed Oudenaarden/ANP
Afscheid van de Feyenoord-aanhang: een ereronde van Henk Fraser in de Kuip (1999). Foto: Ed Oudenaarden/ANP

Je trainerscarrière is net je voetbaltijd, maar dan andersom. Je begon bij Feyenoord als jeugdtrainer en start aankomend jaar als hoofdcoach bij Sparta. Wie hielp je in deze periode het meest?

“Ook dat is best lastig. Vaak zijn het meerdere personen die je kunnen beïnvloeden. Als ik er dan twee moet noemen, denk ik aan oud-Spartaan en Nederlands trainer Henk van Stee en oud-voetballer Mohammed Allach. Stee is bepalend geweest voor mijn eerste stappen als trainer. Door hem ben ik begonnen met de opleiding. Allach leerde me hoe ik tactisch gezien het best kon omgaan met een team. Met name in bestuurlijke en politieke functies is hij belangrijk geweest. Verder wil ik mijn familie niet tekort doen. Ook hun rol is van grote waarde. Maar ondanks dat elke man een stabiele factor nodig heeft, ben en blijf ik iemand die graag dingen zelf doet.”

Last but not least. Een Spartaan en Feyenoorder gaat niet altijd hand in hand. Hoe is dit voor jou nu je coach bent op Spangen?

“Mijn clubliefde is Feyenoord. Maar: ik vind elke club mooi. Je bent en blijft topsporter. Eenmaal op het veld wil je winnen. Ik ben niet bezig met een carrièreplanning. Voor nu ben ik ontzettend blij met Sparta, en hoop ik hen weer naar de Eredivisie te marcheren. Daarna zien we wel weer. Ja, ook FC Utrecht is nog steeds een droom.”

Als je elke club mooi vindt, zou Ajax dan ook een optie zijn?

[lacht] “Dat is een hele linke vraag. En niet aan de orde. Maar ja, kijk naar Peter Bosz. Als zo’n club komt, kun je die natuurlijk niet afwijzen.”

Henk Fraser werd op 7 juli 1966 geboren in Paramaribo. Tussen 1984 en 1990 voetbalde hij achtereenvolgens voor Sparta, FC Utrecht en Roda JC. Daarna volgden negen jaar bij zijn grote liefde Feyenoord. Als jeugdtrainer werkte hij later voor datzelfde Feyenoord en PSV. In 2014 werd Fraser hoofdtrainer van ADO Den Haag. Twee jaar later ging hij in dezelfde rol aan de slag bij Vitesse. Komend jaar zwaait hij de scepter bij het gedegradeerde Sparta Rotterdam.

Headerfoto: Robin van Lonkhuijsen/ANP. Headerillustratie: onze Hannah Vischer