brandpunt+

Recap

Deze huisarts wil eindelijk kunnen voorkomen in plaats van enkel genezen

Ralf Groothuizen

Inga Lingnau

Niemand moet ooit nog beginnen met roken. In een land met ruim drie miljoen rokers makkelijker gezegd dan gedaan. Huisarts David Koetsier gaat de straat op en knokt voor een rookvrije generatie.

Ga d’r maar aan staan: weer adviseren, weer oplappen – zonder enige controle op wat er buiten de spreekkamer gebeurt. Zonder enige invloed op het voortraject – op hoe ontzettend ziek mensen zichzelf kunnen maken.

David Koetsier (50) is een actievoerder, vermomd als huisarts. Onze Liesbeth Staats bezocht hem in zijn praktijk in de Amsterdamse Waterlandpleinbuurt. Daar ziet David dagelijks hoe ernstig mensen lijden onder de gevolgen van roken en hoe moeilijk het voor ze is om te stoppen. Amsterdam is dan ook een van de gemeentes met de meeste rokers. David, gefrustreerd: “Als huisarts zit je aan het laatste stukje van de keten. Ik zie patiënten vaak pas als ze klachten hebben of ernstig ziek zijn, en vaak is het dan al niet meer behandelbaar.”

Daarom wil David de strijd buiten zijn spreekkamer voeren. Dat doet hij als lid van het Amsterdams Rookalarm, een club van artsen en instellingen zoals de GGD en Jellinek. Het streven: ieder kind moet opgroeien in een rookvrije omgeving.

Om de hoek van David’s praktijk zit de Beverwijkstraat. Hier riep David onlangs geëmotioneerd de eerste rookvrije straat van Nederland uit.

Nu ja, rookvrij. Het is een gebod, geen verbod. “Het betekent dat je elkaar erop moet aanspreken als je het ziet gebeuren,” zegt David.

Om de hoek staan de rokers van de klaverjasclub te paffen voor de ingang van het wijkcentrum. Wat zij van het gebod vinden in de aangrenzende straat? Eén van hen: “Het is kolder. Onzin. Waar slaat het op? Mensen die willen roken, doen het toch wel. Hij kan wel tien straten stoppen. Het lukt ‘m toch niet om de mensen van het roken af te helpen.”

Critici ten spijt, Rookalarm en David hopen: hoe meer rookvrije plekken, hoe meer mensen elkaar aanspreken op hun rookgedrag, hoe minder sigaretten er worden aangestoken. En dus: hoe minder mensen beginnen met roken.Een heus verbod kreeg David ook voor elkaar, na overleg met het Gemeentelijk vervoersbedrijf (GVB) en de gemeente. Op de drukke pontjes die heen en weer varen tussen het centrum van Amsterdam en het noorden van de stad, mag sinds 1 januari dit jaar niet meer worden gerookt.

Vanuit Zwolle beziet Anne Marie van Veen de actievoerende huisartsen met goedkeuring. Zijzelf voert al jaren strijd tegen de tabaksindustrie. Anne Marie heeft uitgezaaide longkanker. Ze begon – zoals zoveel rokers - als puber te roken. Samen met de bekende advocate Bénédicte Ficq deed ze aangifte tegen de tabaksindustrie. Het Openbaar Ministerie ging niet over tot vervolging.

Anne Marie is dan ook blij met de steun uit de hoek van de huisartsen. “Ze hebben ooit de eed gezworen. Daarbij hoort dat je probeert te voorkomen dat mensen ernstig ziek worden. Wat zij doen is heel stoer. Ze proberen de burger te bereiken door maatregelen te nemen die niet iedereen leuk vindt, maar mensen zullen ze uiteindelijk dankbaar zijn.”

Bekijk hier de uitzending van dinsdag 17 april terug: het activisme van huisartsen die niet langer kunnen of willen toekijken.