brandpunt+

Recap

Deze activiste is het Deense gezicht tegen voedselverspilling

Ralf Groothuizen

We gooien van alles weg. Ook eten waar niks mis mee is. Heus, er zijn in Nederland al tal van goede initiatieven om dit te agenderen. Maar het gaat nog niet goed genoeg. Hoe laat je dat de massa weten? Doe zoals de Denen, die hebben een Miss Voedselverspilling.

Selina Juul heeft in Denemarken bijna de status van een popster, zo blijkt. Een afspraak maken om een paar dagen met haar op te trekken in Kopenhagen is ingewikkeld. Selina is druk. Zo druk dat ze tijdens het eerste telefonische gesprek doet alsof ze haar eigen woordvoerder is. Uiteindelijk mogen we van de echte Selina Juul toch langskomen.

Haar Instagram en Facebook-pagina’s staan vol met foto’s waarop ze poseert met figuren als Richard Branson, Will Smith, de Deense prinses en de Engelse prins Harry. Ze staat aan de wieg van de Deense beweging Stop Spild Af Mad oftewel 'Stop Wasting Food' oftewel 'Stop Voedelverspilling' op z’n Hollands.

Juul groeide op in het Moskou van de jaren tachtig en negentig. Dat waren geen tijden van overvloed, zo vlak na de val van het communisme. De gemiddelde Russische supermarkt zag er die jaren als volgt uit: lege schappen.

Schaarste.

Eenmaal in Denemarken viel haar mond open van verbazing. Overvloed in de supermarkten. En haar vriendjes en vriendinnetjes op de basisschool gooiden hun lunchpakketjes gewoon zo – toedeledokie – de prullenbak in. Die liepen in de grote pauze in polonaise naar de McDonalds. Het maakte Selina boos, zo boos, en zie daar: de geboorte van de activistische Selina.

Het begon met een Facebook-bericht alweer een paar jaar geleden waarin ze haar volgers opriep hun supermarktmanagers te vragen te stoppen met kwantumkorting. Je kent ze wel, die 'drie halen twee betalen'-acties – Hamsterennnnnnn! Die acties waardoor je altijd met twee, drie of vier zakken spinazie thuiskomt, terwijl je d’r maar eentje nodig had.

Supermarkt Rema1000 stopte als eerste. Steeds meer supermarkten gingen overstag. De industrie volgde en politici ook. En toen werd het gemeengoed. Een beweging was geboren.

Denen gaan nog steeds graag naar de supermarkt, kopen nog steeds, liefst met korting, maar aan hamsters hebben ze een broertje dood.

In de Rema1000-supermarkt waar het allemaal begon, komen we de Nederlandse ambassadeur in Denemarken tegen, Henk Swarttouw. Hij is ook ambassadeur van de Stop Wasting Food Movement. “Ze doet het goed en heeft de beweging een gezicht gegeven. Iedereen in Denemarken kent Selina en iedereen kent Stop Wasting Food.”

In 2014 werd Juul door een Deense krant uitgeroepen tot Deen van het Jaar.

Aan de rand van Kopenhagen organiseren de mensen van Foodsharing Kopenhagen wekelijks een middag waar ze ongewilde en oncharmante groenten en fruit uitdelen aan wie wil en een juten tas heeft meegenomen. Ze glunderden wanneer Selina's naam valt.

"Ze is een passiebom. Door haar raakt iedereen betrokken!" zegt een van de organisatoren van het uitdeelevenement. "Ze is een nationale bekendheid en ze wil nu global."

In Nederland verspillen we met z'n allen ondertussen nog steeds 1,7 miljard kilo voedsel per jaar. En hoewel het onderwerp al enkele jaren zo nu en dan opduikt in het nieuws, wordt dat getal ondanks alle leuke initiatieven ten spijt amper lager.

De dementerenden hebben Hugo Borst en Adelheid Roosen.
De ouderen hebben John de Wolf.
De blinden hebben Bijlo.
En de vegetariërs Georgina Verbaan.

Maar wie neemt naar goed Deens voorbeeld de voedselverspilling voor zijn of haar rekening?

Dus:

Vacaturetekst Miss of Mister Voedselverspilling

Nederland zoekt per direct:

Een part-time beschikbaar rolmodel tegen voedselverspilling met het liefst een beetje nationale bekendheid (m/v) die er ook nog eens goed uitziet.

Je gaat bewust om met voedsel, of bent bereid hier bewust mee om te gaan. De media weten je te vinden. In nieuwsluwe periodes weet jij net die campagne te verzinnen om de om stukjes verlegen journalisten naar je toe te krijgen. Je lobbyt in media, politiek en bij bestuurlijke organisaties. Zo nu en dan schrijf je een knallend opiniërend stuk voor krant of tijdschrift en praat jezelf aan tafel bij een keur aan praatprogramma’s. Uiteraard scheid je je afval netjes. Je bent fotogeniek en loopt graag over rode lopers. Van een beetje bruine banaan lig jij niet wakker en je zegt "Hmmm….lekker, kliekjes" tegen glazen transparante bakjes in de koelkast.

Stuur je motivatiebrief en een foto uit je koelkast vóór 1 juli 2018 naar redactiebrandpuntplus@kro-ncrv.nl