brandpunt+

Recap

De verrassende mening van deze militante zwarte activist over Trump

Jeroen Pen

Op bezoek bij La’Shadion uit Dallas, die zijn elf kinderen vast leert hoe ze met geweren moeten omgaan.

Zo, dat was week één onder de bezielende leiding van The Donald. Tot dusver hebben vooral het klimaat, wetenschappers, de media, vrouwen en Mexicaanse immigranten het moeten ontgelden. Daarnaast willen Trump en de zijnen dat het respect voor de Amerikaanse politie terugkeert, wat uiteraard niet in goede aarde valt bij de Black Lives Matter-beweging, die er nu juist een groot voorstander van is dat diezelfde Amerikaanse politie iets minder schietgraag te werk gaat als het op zwarte burgers aankomt.

Dus zou je denken dat militant activist La’Shadion uit Dallas in zak en as zit, maar niets is minder waar. In Brandpunt bracht Henk van der Aa deze week een bezoekje aan deze kapper, die desgevraagd vertelt dat hij blij is met Trump. Nu is de vijand in ieder geval zichtbaar en eerlijk over zijn motieven, oordeelt La’Shadion. Zijn voornaamste doel: de zwarte gemeenschap bewapenen.

Als je oud genoeg bent om een geweer vast te houden, ben je ook oud genoeg om ze te gebruiken
La'Shadion


Ingrijpende scène: La’Shadion haalt met een busje zijn elf kinderen op en zingt wat met ze. Geen vader-Jacob-slaapt-gij-nog, maar strijdkreten. ‘Are we boys?’ Vraagt hij zijn nazaat, dat ontkennend antwoordt. Wat dan wel? “Warriors,” roepen ze eensgezind. Krijgers. Klaar om te strijden, mocht de situatie erom vragen.

Even later zien we beelden van La’Shadion die uitlegt hoe belangrijk het is dat je kinderen leert schieten. Leeftijd is daarbij geen issue; als je oud genoeg bent een geweer vast te houden, ben je oud genoeg om ze te gebruiken.

Paranoïde? Nou, dat ook weer niet. Aan het begin van de reportage zijn een aantal van de vele incidenten achter elkaar gemonteerd waarbij agenten een ogenschijnlijk onschuldige zwarte burger doodschoten. Die beelden zeggen weliswaar niet alles, ze spreken toch voor zich.

La’Shadion bedient zich van dezelfde hyper-Amerikaanse argumenten als voorstanders van wapenbezit na weer een highschool shooting: had een leraar of leerling een geweer gehad om zich te verdedigen, dan was het nooit zo ver gekomen. Met als prangend verschil dat La’Shadion niet bang is voor geradicaliseerde suburb-pubers, maar voor de politie. Wie bottom-up minder haat en geweld verlangt, kan dat maar beter ook top-down uitdragen.

Zo polariseert Amerika gestaag alle windrichtingen op, tot de verre uithoeken elkaar met het blote oog amper meer kunnen waarnemen. De voorspelbare eindstand: nog meer verdeeldheid.

Je kunt de reportage hier bekijken.