brandpunt+

South by Southwest

Deze Utrechtse maakte een slimme jas die je masseert als dat nodig is

Cyril Snijders

Wat wil een mens nog meer?

Pauline van Dongen (30) uit Utrecht is ontwerpster van slimme kleding, gemaakt van materiaal waarmee je kunt interacteren. Twee jaar geleden maakte ze een t-shirt met zonnepanelen, waaraan je je mobiel kunt opladen. Nu heeft ze een nieuw ontwerp, een soort knuffeljas.

De spijkerjas die je draagt, ziet er stijlvol uit. Wat kunnen we er verder mee?

“Het is een slimme jas, die je masseert als dat nodig is. Wanneer het nodig is? Dat kan je goeddeels zelf instellen."

Dat klinkt goed. Maar hoe werkt 't in vredesnaam?

“Bovenaan de mouwen en in de zak zitten geleidende draden in de stof verwerkt. Telkens als die stukken worden aangeraakt, wordt die informatie doorgestuurd naar een microcontroller, een klein apparaatje bij je binnenzak. Het werkt min of meer als een touch screen. Hij herkent alleen aanrakingen met geladen onderwerpen. Dus leunen tegen een muur werkt niet, maar een menselijke knuffel slaat hij wel op.”

En wat gebeurt er met die opgeslagen informatie?

“Bovenaan de rug zitten een aantal onzichtbare vibratiemotortjes in de stof verwerkt. Zodra de jas een bepaald aantal aanrakingen heeft bereikt, beginnen die motortjes te trillen. Dat kan je het best vergelijken met de trilstand van je mobieltje. Je krijgt dus op tamelijk willekeurige momenten feedback van je jas. Hij maakt je attent op jezelf, waar je mee bezig bent. Dat je bijvoorbeeld de hele dag naar je telefoon in je zak hebt gegrepen.”

De slimme spijkerjas van Pauline van Dongen.
De slimme spijkerjas van Pauline van Dongen.

Wat is het idee achter dit project?

“De jas functioneert als een goede vriend. Je bouwt er een relatie mee op, doet er leuke dingen mee. Met deze jas ga je een soort dialoog aan. Hij nodigt je uit om sociale interacties op te zoeken. Als je wordt aangeraakt, omhelst of een knuffel van iemand krijgt, dan registreert hij dat.”

Wat voel je zelf bij deze jas?

“Het lijkt wel een eigen persoonlijkheid. Soms begint hij ineens te trillen en weet ik niet waarom. Het is ook best wel intiem. Ik zat laatst in de bus en toen begon hij ineens. Niemand om me heen had iets in de gaten, niemand weet dan dat er met mij wordt gecommuniceerd. Het is iets speciaals, alleen voor jou. Nu begint ie ineens te trillen trouwens, hahaha!”

Dat klinkt interessant. Hij hangt zeker niet bij de H&M?

“Technisch gezien is hij prima te produceren. Of dat ook daadwerkelijk gebeurt, hangt vooral af van kledingfabrikanten. Als een groot modemerk erin wil investeren, kan het snel gaan. Op dit moment zijn er helaas nog maar twee exemplaren, waarvan er één in mijn kledingkast ligt.”

Cyril Snijders is conceptontwikkelaar bij de KRO-NCRV. Voor Brandpunt+ blogt hij vanuit Austin, Texas over de toonaangevende innovatiebeurs South by Southwest (SXSW). Pauline van Dongen sprak hij daar.