brandpunt+

Onderzoek(je)

Een Tikkie van je dealer: drugs bestellen op internet wordt steeds makkelijker

Ylja Band

Eric van den Berg

Anouk Burgman

Veel populaire designerdrugs, bijvoorbeeld 4-FMA, zijn in Nederland gewoon legaal. De meeste banken willen de handel echter niet in de boeken hebben, wat online verkoop bemoeilijkt. Maar nu hebben dealers een oplossing: Tikkie.

In het kort

• Online zijn 'research chemicals' populair: drugs die vaak niet onderdoen in effect voor de echte, maar (nog) niet verboden zijn.

• Als de bank ontdekt dat een webshop in de legale drugs handelt is die zijn iDEAL-acceptantenstatus meestal kwijt.

• Betalingen vinden daarom vaak plaats met Tikkie, ontdekte Brandpunt+. Dit maakt vlot betalen mogelijk, zonder strenge controle.

 

Vier viagrapillen: € 7,75. Twee ‘pellets’ 1P-LSD: €15,-. Een gram ketamine: € 35,-. Gratis bezorging, binnen twee werkdagen in huis. Van je scherm naar je brievenbus! Lang waren dergelijke aanbiedingen vooral te vinden op het darknet, en dus voorbehouden aan mensen met een speciale browser en een harde schijf vol cryptovaluta.

Die tijden zijn voorbij: bovenstaande aanbiedingen zijn allemaal afkomstig van het internet - inderdaad, het ‘reguliere’ internet waar ook jij en ik gebruik van maken. Afrekenen kan vaak via iDEAL. En als de banken daar een stokje voor steken, hebben verkopers een trucje: betalen per Tikkie!

Op sommige sites is dit al meer dan een jaar mogelijk, maar “het is absoluut niet toegestaan”, reageert Geert van der Varst, woordvoerder van ABN Amro, ontwikkelaar en beheerder van de Tikkie-app. “Het 'reguliere' consumentendeel van de app mag niet gebruikt worden voor zakelijke doeleinden. Daar wordt op gecontroleerd.”

Hoe ‘normale mensen’ het liefst drugs kopen: online via iDEAL

Wij speurden zo’n 20 sites af die (legale en illegale) drugs en medicijnen verkopen: vijf daarvan accepteren iDEAL. Het gaat vooral om aanbieders van zogenaamde ‘research chemicals’: drugs die (nog) niet verboden zijn, maar in effect vaak niet onderdoen voor illegale middelen. De producten worden meestal op bestelling geproduceerd in India en China en met stevige winst verkocht in Nederland, vertelt een handelaar aan Brandpunt+. Research chemicals zijn populair: Google-zoekopdrachten als “4 FMA kopen” of “6 APB kopen” leveren tienduizenden hits op.

Op de verkoop ervan is nagenoeg geen toezicht. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit moet toezicht houden, maar treedt alleen op als een product voor consumptie wordt aangeboden. En dat blijkt makkelijk te omzeilen: verkopers zetten bij elk product expliciet ‘niet voor inwendig gebruik’. En klaar.

De wijze van betalen blijft wel een probleem voor de research chemical-sites. Financiële dienstverleners willen de aanbieders namelijk niet graag als klant. De handel brengt risico’s met zich mee en levert ze relatief weinig op. Als zo’n dienstverlener erachter komt dat een webshop research chemicals aanbiedt, wordt het iDEAL-contract vaak eenzijdig opgezegd. PayPal treedt ook streng op en Bitcoin blijft naar verhouding een nicheproduct. Maar dan is er dus nu een nieuw alternatief: Tikkie. Drie van de door Brandpunt+ onderzochte sites bieden hun waren aan via deze app. Meer gaven aan een overstap te overwegen.

‘Wij staan de verkoop van chemische middelen niet toe’

Een van de Tikkie-gebruikers is researchemicals.nl, een grote Nederlandse aanbieder die veel adverteert op de goedbezochte feestsite: Partyflock.nl. De oprichter van researchemicals.nl, ‘David’, opende zijn site in 2017. Hij is zelf geen onbekende op underground housefeestjes, kent de klant en de behoefte. David had zijn site slim ingericht in de hoop zijn iDEAL-aanbieder, Mollie, te foppen. Aan de voorkant heet de site ‘homechemistry.nl’ en lijkt het te gaan om een keurige winkel in scheikundige benodigdheden: erlenmeyers, pipetten en reageerbuisjes. Dit webadres gaf hij door aan Mollie. Wie op Google zoekt naar research chemicals komt echter aan de ‘achterkant’ van de site terecht, waar hele andere spullen worden verkocht.

Leuk bedacht, zou je zeggen, maar het bleek niet genoeg.

“Het heeft nog geen twee weken geduurd,” vertelt David. Hij kreeg een mailtje van de klantenservice: “Wij staan de verkoop van chemische middelen niet toe. Ik wil u dan ook vragen de chemische middelen te verwijderen of een andere betaalprovider te zoeken.” PayPal ging meer dan een jaar goed, “totdat iemand begon te zeuren bij een overschrijving waar de naam van de stof in stond,” zegt David.

Duizenden euro’s aan Tikkies per dag

De introductie van Tikkie in 2017 bood een oplossing voor webshops die zich in hetzelfde schuitje bevinden als David. De controle is een stuk minder. Iedereen en zijn moeder kan het gebruiken. En al zijn er wel wat beperkingen, ook daar zijn makkelijk oplossingen voor te verzinnen. Zo mag je bijvoorbeeld maximaal €750 per dag innen. “We hebben gewoon meerdere telefoons liggen”, legt David uit. “Als de ene ‘vol’ is, schakelt het klantenserviceteam van research-chemicals.nl gewoon over op de andere. Wel wat gedoe, maar gezien de omstandigheden de beste oplossing.”

750 per dag? Omgerekend kom je dan per jaar op 250 duizend euro uit. De omzet van research-chemicals.nl zou dus wel eens een veelvoud daarvan kunnen zijn. Hoeveel David precies aan de site verdient, wil hij niet kwijt. Wel dat er “vijf gezinnen en tien zzp’ers” leven van de opbrengsten. “Veel van de omzet gaat daaraan op. Het is niet alsof ik in een dikke bak rondrijd,” aldus David.

‘Als wij eruit gegooid worden, is Tikkie ook ons alternatief’ 

Een aantal concurrenten (r-c-shop.nl, research-chemicals-kopen.com) hebben de truc al overgenomen. Anderen kijken er nieuwsgierig naar. Een aanbieder van 4-FMA ‘pellets’, die nu nog gewoon iDEAL accepteert, stopt daar binnenkort mee.  “We kijken nu ook naar Tikkie als alternatief.”

ABN Amro, eigenaar van de Tikkie-app, is duidelijk: het mag niet en er wordt tegen opgetreden. “Als ontdekt wordt dat de consumenten-app voor zakelijke doeleinden gebruikt wordt, of er manieren bedacht worden om limieten te omzeilen, handelt de gebruiker in strijd met de voorwaarden en kan het gebruik van de app door de bank beëindigd worden. Dat is niet alleen theorie, dat gebeurt ook,” zegt woordvoerder Geert van der Varst. Volgens Van der Varst gelden er overigens andere regels voor consumenten-Tikkie dan voor zakelijke diensten. Wie een zakelijke rekening opent bij de bank, wordt gecontroleerd op  “zaken als (on-line) gambling, wapens, verboden middelen en andere bepalingen”.

Handelaren in research chemicals vinden het vreemd dat banken in een rechtstaat als Nederland de handel in bepaalde middelen effectief onmogelijk kunnen maken. “Alle dingen die wij verkopen zijn honderd procent legaal,“ zegt een 4-FMA verkoper. “Het gaat hier om vrij verhandelbare producten.”

David van homechemistry.nl hekelt vooral de vaagheid en de willekeur waarmee dit gebeurt. “Ik investeer in de samenleving door mensen werk te verschaffen. Ik investeer in het land, omdat ik belasting betaal en ik zorg voor keiharde kwaliteitscontrole,” zegt hij. “Toch hangt er boven ons een Zwaard van Damocles aan een angstaanjagend dun krakend touwtje.”

Reacties financiële dienstverleners
 

Geert van der Varst, woordvoerder ABN AMRO (Tikkie)
“De 'normale' Tikkie is een consumentenapp die gemaakt is om betalingen tussen vrienden, familie en bekenden makkelijker te maken. Voor de goede orde: Tikkie is géén betaaldienst aan de app-gebruiker, maar een verzoekdienst. Je vraagt aan de ander een bedrag aan jou te betalen. De betaaldienst wordt verricht aan de betaler. 

Het 'reguliere' consumentendeel van de app mag niet gebruikt worden voor zakelijke doeleinden. Daarop wordt gecontroleerd. Als wij ontdekken dat de consumentenapp voor zakelijke doeleinden wordt gebruikt, of er manieren bedacht worden om limieten te omzeilen, handelt de gebruiker in strijd met de voorwaarden en kunnen wij het gebruik van de app door de bank beëindigen. Dat is niet alleen theorie, dat gebeurt ook.”

Gijs Boudewijn, adjunct-directeur Betaalvereniging Nederland (iDEAL)
“Wij gaan niet over Tikkie, maar het lijkt me ongewenst als je de regels te makkelijk kunt omzeilen. PSPs staat het vanuit iDEAL bezien verder vrij betaaldiensten aan te bieden aan research chemicalverkopers. De producten zijn immers niet verboden. PSPs mogen geen partijen aansluiten die illegale spullen verkopen, punt. Verder is het wat ons betreft vrijheid, blijheid.”