brandpunt+

Tips

Zo wordt jouw gezin in vier stappen beeldschermvrij

Liesbeth Staats

Roos van Tongerloo

Rebecca Altamirano is de baas van een tech-bedrijf in Silicon Valley, maar voedt haar kinderen beeldschermvrij op. Van haar, voor ons: vier tips voor een beeldschermvrij, low tech huishouden. (Hup, Netflix eruit!)

Rebecca Altamirano en haar man Antonio hebben een innovatiebedrijf in Silicon Valley: Tangelo.co. Ze ontwikkelen apps en helpen bedrijven bij digitale vernieuwing. Juist zij hebben besloten hun vier kinderen schermvrij en low tech op te voeden. Dit omdat ze weten hoe apps en games gemaakt worden, en zagen hoe hun kinderen reageerden op al die schermtijd. Rebecca: “Het was nooit genoeg. Het bracht geen rust, maar juist onrust in huis. Dat kun je de kinderen niet kwalijk nemen, want games en social media zijn juist ontworpen met een ingebouwd verslavend effect.” Ze besloten de iPads, computers en Netflix het huis uit te doen. In plaats daarvan richtten ze hun garage in als een ‘werkplaats’. Ze kochten oude bureaus op het Amerikaanse Marktplaats, regelden gereedschap, hout én oude apparatuur om te slopen, en zagen van een 'creative explosion' bij hun kinderen.

Rebecca geeft vier tips voor een soepele introductie van een low tech household.

Tip 1. Probeer je kinderen af te leiden door ze mee te nemen naar buiten, motiveer ze fysiek actief te zijn. Benoem vooral niet dat je naar buiten wil omdat zij dan minder tijd achter een beeldscherm doorbrengen. Na een tijdje zullen ze hun screen time niet eens meer missen, en hoef jij voor de verandering eens niet te discussiëren over het gebruik van technologie. Mooi meegenomen: na een paar uur buiten, vallen kinderen gemakkelijk in slaap als het bedtijd is.

Tip 2. Focus op je eigen gezin, en houd op met vergelijken. Als je het echt niet kunt laten, probeer dan met respect na te denken over wat die andere gezinnen goed doen. Zeg het hardop: “Wij doen het op deze manier.”

Tip 3. Stimuleer de creativiteit van je kinderen door de ruimte digi-vrij te maken. Haal apparaten weg, en vervang ze door spullen waar ze mee kunne maken, leren, en die tot intermenselijk contact leiden. Denk aan  teken- schilder- of knutselspullen, spellen, boeken, en/of muziekinstrumenten. Onze kinderen zijn dol op onze grote-mensen-bureaus en kantoorartikelen.

Tip 4. Wees consequent, en zorg dat jij en andere verzorgers op een lijn zitten als het gaat om de geen-beeldscherm-regels. Kinderen zijn gebaat bij structuur, en inconsequentie kan de moeite die je steekt in de verandering flink ondermijnen. Laat je kinderen je vooral niet doen twijfelen aan je streven: een (zoveel mogelijk) schermvrij gezin.