brandpunt+

Interview

Zij is moslima, hij ongelovig: liefde tijdens de ramadan

Chaimae Agarroum

De Turks-Nederlandse Kubra (20) heeft sinds kort een relatie met de 21-jarige Floris. Kubra doet mee aan de ramadan, Floris niet. Dit is hoe ze toch gelukkig blijven in de liefde.

Hoe leg je aan je niet-gelovige geliefde uit dat je hem of haar een maand minder wil zien? Wat is de beste manier om vrede te sluiten met wat je islamitische partner van je verwacht? Ik vroeg een gemengd koppel hoe zij hun relatie in stand houden tijdens de ramadan.

Kubra:

“Eind februari kreeg ik een relatie met Floris. Mijn vriend is zo Nederlands als maar kan: lang, blond haar en blauwe ogen. Floris staat gelukkig open voor andere culturen. Nu met de ramadan hebben we afgesproken elkaar één keer per week te zien. Om te voorkomen dat we klef zijn, spreken we af in de bibliotheek. Ik wil absoluut niet dat we aan elkaar gaan zitten tijdens de ramadan. Je mag namelijk geen lichamelijk contact als je vast. “

“Gelukkig heeft Floris hier geen probleem mee. Het opvallende is dat hij mij nooit heeft gevraagd wat de ramadan precies inhoudt. Ik heb uit mezelf een paar weken van te voren uitgelegd dat voor mij een heilige maand gaat beginnen. Samen hebben we gebrainstormd over de mogelijkheden.”

“Eerst overwoog ik elkaar een maand lang helemaal niet te zien, maar daar ben ik snel van afgestapt. Ik wil Floris namelijk niet verdrietig maken. Ook hij opperde in het begin dat het misschien beter was als we elkaar helemaal niet zouden zien. Floris knuffelt mij namelijk graag als we samen zijn, en dat gaat dus even niet.”

“We zitten bijna halverwege de ramadan en het gaat prima. Ik geloof dat we genoeg van elkaar houden en het van elkaar accepteren dat we een maandje rustiger aan doen. En Floris kan gewoon zichzelf zijn; ik vind het niet erg als hij in mijn buurt eet. Ik ga hem niets opleggen. Hij mag natuurlijk een dagje mee vasten, maar het hoeft niet.”

Vriendlief Floris:

“Ik dacht dat je met de ramadan alleen niet mocht eten, maar daar zit dus meer achter. In het begin raakte ik een beetje in paniek, omdat ik haar graag knuffel. Toen ze met het voorstel kwam om alleen af te spreken in de bibliotheek, stemde ik gelijk in. Daar kunnen we bijpraten en genieten van elkaars aanwezigheid. Ik heb respect voor wat Kubra doet. Ze blijft staan waarin ze in gelooft. Joh, Ik ben allang blij dat ik mijn vriendin kan zien.”

“Geloof en relatie houden we gescheiden. Ik ben ongelovig en blijf ongelovig. Kubra en ik verschillen op dat vlak misschien van elkaar, maar we hebben wel dezelfde karaktereigenschappen. Zij probeert mij niet van haar opvattingen te overtuigen en ik dring mijn denkwijze ook niet aan haar op.”

“Of ik rekening houd met het vasten? Ja, natuurlijk. Ik schrans bijvoorbeeld geen hele maaltijd naar binnen, eet wat minder. Zelf mee vasten is denk ik nog een brug te ver. Ik vraag me af of ik daartoe wel in staat ben. Mijn maag gaat nu al te keer als ik even niet eet.”

De namen van Kubra en Floris zijn op verzoek van het stel gefingeerd.

Headerfoto: Ray Wewerka. De personen op de foto komen niet in het artikel voor.