brandpunt+

Precap

"Praat niet over ons, praat mét ons" - bij Kompass krijgen vluchtelingen zelf een stem

Annemieke Ruggenberg

Heb jij weleens een vluchteling op televisie horen praten over het vluchtelingenbeleid? Grote kans van niet. René Rouwette was het zat, en startte een project dat vluchtelingen een podium geeft.

Ok, denk even goed na: hoor je weleens een vluchteling in de media praten over het vluchtelingenbeleid? Nou? Dikke kans van niet.

Lobbyist René Rouwette stoorde zich aan al die "witte mannen" zoals hij, die vaak het woord voeren over vluchtelingen in media en in politiek Den Haag. Daarom bedacht hij een training waarmee nieuwkomers zélf een stem krijgen: vanuit zijn NGO Kompass startte hij een project dat de meest ambitieuze en getalenteerde Syriërs een stem geeft in het maatschappelijke debat. Zijn motto: "Nothing about us, without us". Sinds januari volgden de vluchtelingen workshops van onder meer journalisten, lobbyisten, wetenschappers en psychologen. 

Akram Alsaud (28) werd samen met nog veertien anderen gekozen uit 60 Syriërs die aan de cursus mee wilden doen. Wat bleef hem bij? "Tijdens een media-training werd verteld dat we moeten leren omgaan met het rare beeld dat heerst in Nederland. Namelijk: dat we allemaal gelukszoekers zijn."

Akram Alsaud
Akram Alsaud

Hij werkt hard aan zijn CV, om dat hardnekkige beeld bij te stellen. "Zo kan ik laten zien dat ik echt wat bijdraag", zegt hij. Nu studeert Alsaud architectuur aan de TU in Delft. Hij kon zijn studie in Aleppo niet afmaken: ‘Ik sprak me in Syrië weleens uit tegen Assad. Volgens het regime zette ik studenten tegen hem op, dus werd ik opgepakt en zat ik acht maanden gevangen."

Alle Syriërs die meedoen aan het project maakten een actieplan, waarmee ze ons vluchtelingenbeleid zouden willen verbeteren. Een van hen, Mohammad Kanfash (32), zet zich in voor beter taalonderwijs voor nieuwkomers: "De klassen zitten vaak te vol en de niveauverschillen binnen de groep en binnen taalbureaus zijn te groot", vertelt hij. Na het afronden van het Kompass-project is Kanfash nog altijd in gesprek met taalbureaus en met de overheid, om zijn plan in praktijk te brengen. "Veranderingen bij overheden duren vaak lang, maar ik ben optimistisch. Ik denk dat er verandering aan zit te komen."

Dankzij het lobbywerk van René Rouwette konden de Syrische talenten hun stem laten horen bij politici als minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, en tijdens internationale evenementen als One Young World in Den Haag. Een flinke happening voor Zina Benkasli (22), die naast Amerikaanse actrice Amber Heard op het podium stond en vertelde over haar plan voor meer werkgelegenheid voor Syrische vaklieden.

Zina Benkasli
Zina Benkasli

"Er zijn zoveel Syriërs die hun talenten nog niet kunnen benutten omdat ze de technische taal niet spreken. Daar wil ik mensen bewust van maken. Het voelde goed om gehoord te worden." Daar is-ie weer, het motto: praat niet over ons, praat met ons.

Bekijk hier de reportage: