brandpunt+

Tip

Deze klimaatactiviste sloeg als twaalfjarige alarm en doet dat nu weer

Pete Wu

"Staan wij kinderen überhaupt nog op jullie prioriteitenlijst, volwassenen van de wereld?” – Severn Suzuki in 1992.

“Ik sta hier voor jullie zonder verborgen agenda: ik ben aan het vechten voor mijn toekomst Ik spreek hier namens alle komende generaties, voor de stervende kinderen over de hele wereld die niet worden gehoord en de ontelbare diersoorten die uitsterven.. Ik ben bang om te ademen, omdat ik niet weet wat ik inadem.. Hadden jullie hier dezelfde kopzorgen over toen jullie zo oud waren als ik?”

Streng, met hier en daar een tril in haar stem, spreekt de twaalfjarige Severn Suzuki haar publiek toe, de (voornamelijk) mannelijke leiders op de VN-conferentie inzake Milieu en Ontwikkeling in Rio de Janeiro, Brazilië. “Wij twaalfjarigen hebben al ons geld bij elkaar gelegd en acht duizend kilometer gereisd om jullie volwassenen aan te kunnen kijken en te vertellen dat jullie het anders moeten doen.”

Het klinkt hier alsof Severn bang is voor de toekomst, voor wat gaat komen. Reality check: deze video is begin juni 2017 precies 25 jaar oud en, laten we eerlijk wezen, Severn had het net zo goed over nu kunnen hebben  – over klimaatverandering, over wat er gaat gebeuren nu president Trump en zijn Verenigde Staten uit het klimaatakkoord van Parijs 2015 stappen.

#throwbackthursday because who can ever get enough of #fishing in #beautifulBC 🎣🌊 #outdoorlife #natureadventure #likeagirl

A post shared by Severn Cullis-Suzuki (@severncullissuzuki) on

Tegenwoordig is Severn Cullis-Suzuki 37 jaar, een voorvechter voor behoud van inheemse culturen en – misschien niet heel verrassend – een milieuactivist. Ze vecht voor duurzaamheid en brengt constant klimaatverandering en luchtvervuiling onder de aandacht. Dat deed Severn als bedenker van thinktanks en panellid voor onder andere de Verenigde Naties, als schrijver van boeken en als host van kinderprogramma's over natuur en waterproblemen.

Dat Severns onderburen nu niet meer meedoen met het klimaatakkoord, brengt naast donkere wolken (met zure regen, waarschijnlijk) ook een straaltje zonneschijn: grootuitstoters als China en India, landen als Noord-Korea (!) en individuele Amerikaanse staten als Californië en New York staan op tegen het besluit van Trump. Canadese journaliste en activisite Naomi Klein houdt het voor mogelijk dat landen, onder druk van hun woedende anti-Trump bevolkingen, juist ambitieuzer worden en het op een eigen klimaatakkoordje gooien zonder bemoeienis van de Verenigde Staten.

En Severn? Die is bezig met een interactieve remake van haar speech uit juni 1992. Hierbij roept ze op haar website en social media haar twaalfjarige volgers op om delen van haar toespraak in te spreken en als video naar haar toe te sturen. Severn wil met een compilatie van deze beelden de wereld opnieuw wakker schudden. Misschien mag je twaalfjarige neefje of nichtje opdraven om de volgende legendarische woorden van Severn uit te spreken:

"Ouders zouden hun kinderen moeten troosten door te zeggen: ‘Het komt allemaal goed; dit is niet het einde van de wereld, en we doen wat we kunnen.’ Maar ik denk niet dat jullie dat nog tegen ons kunnen zeggen. Staan we nog überhaupt op jullie lijst van prioriteiten?”

Credits headerfoto: Patrick Shannon