brandpunt+

Jinek on tour

Dit vinden jongeren uit de achterbuurten van Chicago van Trump

Anoek Hofkens

Eva Jinek is op dit moment in Amerika om het tweede deel van haar serie De Verenigde Staten van Eva te maken. Redacteur Anoek Hofkens is mee. Voor Brandpunt+ bezoekt ze tijdens hun reis jonge Amerikanen om te vragen wat zij vinden van hun nieuwe president. Tweede stop: Chicago, Illinois, de stad die berucht is vanwege het hoge aantal moorden per jaar.

Eva bezoekt Chatham Academy, een middelbare school waar jongeren van 16 tot 21 jaar een laatste kans krijgen om hun diploma te halen. De leerlingen hebben stuk voor stuk een lange en moeizame voorgeschiedenis: ze zijn van andere scholen afgestuurd omdat ze de fout in zijn gegaan met drugs of geweld.

De Chatham Academy ligt in een van de wijken van de stad waar de criminaliteit onder jongeren hoog is. Trump wil in dit soort achterbuurten meer politie op straat en een strengere aanpak van criminaliteit.

Meagan
Meagan

Bij de kluisjes in de High School ontmoet ik Meagan Hubert-Bermudez (19). Zij zit in haar laatste jaar, wat betekent dat ze over een maand haar diploma krijgt – mits alles gaat zoals gepland. Meagan is de uitzondering met haar Porto Ricaanse uiterlijk, iedereen is verder Afro-Amerikaans.

Wat Meagan van Trump vindt?

“Ik ben waarschijnlijk de enige op deze school die op Trump heeft gestemd. Ik wilde een president die mensen helpt. Mijn klasgenoten zeggen dat hij ons gaat ruïneren, maar dat geloof ik niet. Zij willen gewoon iemand die het sociale zekerheidsstelsel in stand houdt zodat ze geld blijven krijgen van de overheid, zoals kinderbijslag. Ik sta daar niet achter, je moet een baan zoeken en voor jezelf zorgen. Door deze overheidssteun blijven heel veel mensen in een slechte positie zitten.”

“Mijn moeder had bijvoorbeeld vijf kinderen. Toen ze overleed, trouwde haar beste vriendin met mijn vader – messed up, maar waar – waarna zij ook nog eens acht kinderen kreeg. Allemaal omdat ze geld nodig hadden. Lang hielp ik door voor mijn broertjes en zusjes te zorgen. Nu wil ik een beter leven voor mezelf. En daarbij heb ik ook liever een president die me recht in mijn gezicht zegt dat hij me niet moet dan één die doet alsof ze me leuk vindt om me vervolgens een dolk in de rug te steken.”

Even later ontmoet ik Terry Miller (20), de ster van het basketbal team. Zo stelt zijn vriend hem althans aan mij voor, om vervolgens zelf lachend weg te lopen. Wat heeft Terry gestemd?

Terry
Terry

Terry: “Hillary natuurlijk. Toen Trump verkozen werd, was ik een week depressief. Ik geloof namelijk niet dat hij aan ons denkt. Mensen zeggen hier dat hij Amerika niet great maakt, maar white. Daarbij is heel egoïstisch. Als hij ons leven had willen verbeteren, had hij dat al gedaan. Hij kan toch doneren?”

“Als je onze buurt veiliger wil maken, heb je drie dingen nodig: beter onderwijs, werkgelegenheid en activiteiten voor kinderen. De laatste is misschien wel het belangrijkste. Er is hier voor kinderen niks te doen, geen speeltuin of sportclub, niks. Ze kunnen niet eens in een park voetballen, want daar wordt geschoten. Dan gaan ze hangen en daar gaat het mis.”

Terwijl ik met Terry praat, komen twee vrienden naast hem staan. Ze grappen dat hij nu beroemd wordt en slaan hem met gebalde vuist tegen zijn bovenarm. Een van de twee is Corey Jerdine (19), die zich aan mij voorstelt en ongevraagd verteld wat hij van Trump vindt.

Corey
Corey

Corey: “Die man stuurt militairen naar onze wijk om voor meer veiligheid te zorgen, maar dat lost niks op. Ik zag op Facebook video’s van dat ze er waren, maar je kunt nog steeds op straat worden overvallen door gangs en er worden nog steeds onschuldige kinderen neergeschoten. Dat is hoe het leven in Chicago is.”

“Ik heb meerdere vrienden in verschillende gangs, maar ik probeer me er zelf buiten te houden. Mijn leven is me te dierbaar. Ik maak dan ook niet altijd tijd voor ze. Wel vlak na school, maar niet ’s avonds. Dan zeg ik dat ik huiswerk moet doen. Ik weet inmiddels wanneer het tijd is om naar huis te gaan.”

“Het leven in Chicago is zwaar. Zodra ik genoeg heb gespaard, ga ik hier weg met mijn vriendin. We willen samen een begrafenisonderneming beginnen in een andere stad. Gisteren werd een vriend van me nog onder schot gehouden toen hij ging tanken. Het pistool blokkeerde, en waardoor hij gelukkig weg kon komen. Er zitten kogelgaten in de zijkant van zijn auto, maar hij is oké. Dat je er de volgende dag nog bent, is hier voor niemand zeker. Mensen hangen op straat omdat ze geld nodig hebben, ze stelen of verkopen drugs. Daarom verhuis ik later liever naar een plek waar het veilig is.”