brandpunt+

Interview

De springplank van Jan Paternotte

Jamie Schemkes

In de rubriek Springplank vertellen bekende en minder bekende Nederlanders wie de bepalende persoon in hun carrière of leven is geweest. Wie ze tot grote hoogte stuwde, of uit een dal lanceerde. Ditmaal: Jan Paternotte (Den Bosch, 1984), Tweede Kamerlid namens D66.

“Mijn moeder, die vorig jaar is overleden, heeft de politiek ons gezin in gebracht. Mijn broer heeft een complexe ontwikkelingsstoornis, en ze wilde meer weten over wat er precies met haar zoon aan de hand was dan op dat moment, in de jaren tachtig, bekend was onder het brede publiek. Daarom werd ze actief bij Balans, een vereniging voor ouders van kinderen met leer- of gedragsstoornissen. Ze vond het belangrijk de resultaten van wetenschappelijke onderzoeken te vertalen naar concrete informatie waar ouders wat aan hebben. Uiteindelijk heeft ze meerdere boeken geschreven, werd ze hoofdredactrice van het succesvolle tijdschrift van Balans en kwam ze in commissies van de Gezondheidsraad. In die commissies zaten een stuk of negen hoogleraren, en mijn moeder, die alleen de Sociale Academie had afgerond. Ik heb de politiek dankzij haar op een menselijke manier leren kennen. Altijd vanuit de vraag: wat besluiten concreet betekenen voor mensen?”

“Iemand anders die mijn interesse voor politiek heeft aangewakkerd, was mijn geschiedenisleraar van de middelbare school, Sipko Veeneman. Hij zat ook in de gemeenteraad voor GroenLinks in De Bilt en wist iedereen te enthousiasmeren voor zowel geschiedenis als politiek. Ik was vroeger ontzettend schuw. Presentaties las ik van begin tot eind voor, terwijl ik met mijn rug nog net niet door de muur achter me heen ging. Sipko heeft me na de les een keer apart genomen en voorgedaan hoe dat eruit zag. Dat was confronterend, maar ik ben hem er nog altijd dankbaar voor. Van Sipko heb ik geleerd hoe je praat voor een groep.”

“Na de middelbare school ben ik politicologie en rechten gaan studeren en ben ik gaan werken voor de gemeenteraadsfractie van D66 Amsterdam. Toch heb ik een tijd overwogen om de journalistiek in te gaan. Ik heb in schooljaar 2008-2009 stage gelopen bij Erik Mouthaan, de correspondent van RTL in New York. Ik stond op de National Mall tussen drie miljoen Amerikanen toen Obama geïnaugureerd werd en zat in de montagekamer toen dat vliegtuig de Hudson invloog. Het was een leerzame ervaring; ik heb van dichtbij een hele goede journalist kei- en keihard aan het werk gezien. Toch besefte ik juist daar dat ik de politiek in moest. Erik heeft me daarop gewezen: ‘Kijk, we zijn helemaal niet ontevreden, maar jij moet gewoon politicus worden. Je hebt overal een mening over, terwijl ik als journalist verslag wil doen van wat er hier gebeurt.’”

“Na die stage heb ik me kandidaat gesteld voor de gemeenteraad, maar heb ik me ook nog aangemeld voor de master Journalistiek in Amsterdam. Daar heeft Erik nog een aanbevelingsbrief voor geschreven. Toen ik daar op gesprek kwam, vroegen ze hoe ik dat dacht te kunnen combineren: de opleiding journalistiek en de gemeenteraad. Ik vond wel dat het moest kunnen, zij niet. Toen heb ik besloten me volledig op het politieke werk te richten. Ik weet niet of ik zonder Erik niet in de politiek terecht was gekomen, maar hij heeft me in ieder geval enorm geholpen en gestimuleerd om die stap naar de gemeenteraad te zetten.”

Jan Paternotte (Den Bosch, 1984) is sinds maart 2017 Tweede Kamerlid voor D66, waar hij de portefeuilles Economische Zaken/MKB, Marktordening & Mededinging, Financiële Markten, Staatsdeelnemingen, Toerisme, Integratie en Luchtvaart onder zijn hoede heeft. Eerder was hij voorzitter van de Jonge Democraten en raadslid en later fractievoorzitter voor D66 Amsterdam. Ook werkte hij als adviseur en gespreksleider bij adviesbureau &Maes.

Headerfoto: Koen van Weel/ANP. Headerillustratie: onze beeldbaas Hannah Vischer