brandpunt+

Recap

Dit zijn vanaf vandaag de twee machtigste millennials ter wereld

Pete Wu

Twee dertigers hebben het vanaf vandaag voor het zeggen in Amerika.

We belichtten het al in de Brandpunt-uitzending van 27 december 2016: ligt de echte macht van het Witte Huis straks in handen van twee millennials? Donald Trumps vrouw Melania wordt na zijn inauguratie vandaag natuurlijk de nieuwe First Lady van de Verenigde Staten, maar de rol van zijn dochter Ivanka Trump (35) gaat veel meer lijken op wat een FLOTUS normaal doet. Samen met haar man Jared Kushner (36) en drie kinderen verhuist Ivanka van New York naar Washington om Trump bij te staan.

Ivanka en Jared gaven beiden hun vorige baantjes op: Ivanka stopt als vicepresident van ontwikkeling en acquisitie bij haar vaders bedrijf, Jared stapt op als topman bij zíjn familiebedrijf Kushner Companies. De twee vervulden al een adviserende rol in de verkiezingscampagne van hun (schoon)vader en zullen dat vanaf vandaag gewoon blijven doen; Jared in de officiële rol van topadviseur in het Witte Huis op het gebied van handelsovereenkomsten en het Midden-Oosten, Ivanka als onderdeel van het zogenoemde kitchen cabinet, een onofficiële groep presidentiële adviseurs rondom Trump.

Dat zou een ware one-two punch kunnen worden. Ivanka is in publieke optredens veel diplomatieker en beschaafder dan haar vader, en zou hem hierbij flink kunnen helpen. En mocht hij niet naar een vrouw wil luisteren, dan is er nog altijd schoonzoon Jared, net als Trump van oorsprong een schatrijke vastgoedmagnaat.

Zet je dus maar schrap: twee jonkies krijgen vanaf vandaag vrij toegang tot de Oval Office en worden daarmee de machtigste millennials ter wereld. En Melania Trump? Die blijft achter in New York om haar jongste zoon Barron (10) op te voeden.

Bekijk het fragment van Brandpunt over Ivanka en Jared hier.

Headerfoto: Drew Angerer/AFP/ANP