brandpunt+

Springplank

De springplank van Jiggy Djé

Jeroen Pen

In de serie Springplank vertellen bekende en minder bekende Nederlanders wie de bepalende persoon in hun carrière of leven is geweest. Wie ze tot grote hoogte stuwde, of uit een dal lanceerde. Deze keer belden we met Jiggy Djé (1981), rapper en baas van platenmaatschappij Noah's Ark.

“Als je vraagt wie mij het meest heeft geholpen, denk ik direct aan mijn collega en goede vriend SpaceKees. Hij heeft twee belangrijke dingen voor me gedaan: één, hij liet geen kans verloren gaan om aan iedereen die het maar wilde horen en ook aan iedereen die het helemaal niet wilde horen te vertellen dat ik op rapgebied the second coming of Christ was. Dit was in een periode dat SpaceKees een veel bekendere rapper was dan ik. Zijn niet te remmen stroom aan complimenten zorgde er voor dat ik serieuzer werd genomen, dat weet ik zeker. Mond-tot-mond reclame is de beste reclame.”

“Daarnaast: door gewoon bij me in de buurt te zijn, heeft Kees enorm veel voor me betekend. De energie van die guy is echt ongekend. Ik kan iedereen aanraden een uurtje met hem in een willekeurige kamer te gaan zitten. Kees maakt zich totaal niet druk om de dingen waar iedereen zich juist druk om maakt. Carrière, geld, de maatschappelijke ladder, wereldpolitiek.. Precies de onderwerpen waar ik zelf soms over twijfel, waar jij waarschijnlijk ook over twijfelt. Als je met Kees bent, voelt al dat soort shit als irrelevant. Hij straalt de aanstekelijkste zorgeloosheid uit die ik ooit heb ervaren. Ik gun iedereen een vriend als SpaceKees. Hoe hij in het leven staat, dat is zo ongedwongen. En dan kijk je naar hem en denk je: hij ligt geen seconde wakker van alles, maar hij leeft, het gaat goed met hem – zo kan het dus ook. Ik weet ook wel dat hij niet helemaal zorgeloos is, maar toch geeft hij mij dat gevoel.”

“Ik leerde Spacekees kennen in 2002, 2003, toen ik nog bij rapgroep DAC zat. De rapscene was nog erg klein: in de underground zaten misschien honderd rappers. Iedereen kende elkaar, Spacekees was een grote naam in dat wereldje. Ik had via-via gehoord dat we elkaar vast zouden mogen, omdat we allebei roekeloze guys zijn. Ik ontmoette hem voor het eerst bij een rapbattle in Emmen.”

“Het gesprek dat we toen hadden was: ‘Ik ben roekeloos, jij dus ook. Laten we eens kijken wie het meest roekeloos is.’ Zo geschiedde. We deden druk, die avond, schreeuwden veel, zeiden gekke dingen – wat weet ik niet meer precies. Die dag zijn we goede vrienden geworden, en dat is nooit meer veranderd. Het gaat ook nooit meer veranderen, trouwens. Op een gegeven moment hebben we zelfs samengewoond in Amersfoort.”

“Of SpaceKees mij geholpen heeft mijn droom te bereiken? Ik weet eerlijk gezegd niet eens of een bekende rapper worden echt mijn droom was. Wat ik wel weet: Spacekees en ik leefden al alsof we bekende rappers waren. Zijn mantra was: ‘Living the dream.’ Dat deden wij dus al. Toen er een schaalvergroting kwam, veranderde dan ook weinig. Wat er met me was gebeurd als SpaceKees nooit had ontmoet? Dan had ik nu in de prostitutie gezeten. Geintje – ik rij nu Amsterdam binnen, prostitutie was het eerste dat in me opkwam.”

De in 1981 als Vincent Patty geboren Jiggy Djé maakte in de eerste helft van de jaren ’00 naam met de Amersfoortse rapformatie DAC. Daarna bracht hij twee soloalbums uit en begon hij een platenmaatschappij, Noahs Ark genaamd. In 2013 verscheen Great Minds, een samenwerking tussen Djé, Sticks (voorheen Opgezwolle) en de Rotterdamse rapper Winne. Momenteeel maakt hij de Wilde Haren podcast, 'over jeugdig enthousiasme in een wereld die vraagt om structuur en organisatie'. Je kunt de eerdere afleveringen van de Podcast, waar onder ander Kees de Koning, Arjen Lubach en Tim Hofman te gast waren, hierrr beluisteren. De podcast checken op YouTube kan dan weer hier.

Headerillustratie: onze beeldbaas Hannah Vischer.