brandpunt+

Interview

De springplank van James Worthy

Jeroen Pen

In de serie Springplank vertellen bekende en minder bekende Nederlanders wie de bepalende persoon in hun carrière of leven is geweest. Wie ze tot grote hoogte stuwde, of uit een dal lanceerde. Ditmaal: gevierd romancier en Het Parool-columnist James Worthy (1980).

“Wie mijn springplank was? Ik neem je dan mee naar de Lijndenstraat 20 III in Amsterdam. Ik was net gedumpt en wilde een boek schrijven. Maar het lastige aan een boek schrijven, is dat je dan moet stoppen met al het andere werk. Het betaalde werk. Ik had dus geld nodig. Het voorschot van mijn uitgever was al opgegaan aan achterstallige huur. Eerst mailde ik een oom, maar die zat zelf ook in de problemen. Daarna mailde ik Farid Benmbarek. Die kende ik toen een jaar of vijf, hij werkte op dat moment bij een platenmaatschappij."

“Farid hoefde er niet eens over na te denken, hij zei gelijk ja tegen die lening. Zonder hem, zonder zijn hulp had ik nooit mijn debuut kunnen schrijven. En alles wat ik nu heb, heb ik grotendeels dankzij dat debuut. Dus alles wat ik nu heb, heb ik mede dankzij Farid. Hij heeft me trouwens veel meer geschonken dan geld alleen. Zijn enthousiasme, zijn vertrouwen - die man heeft mij schoudervullingen gegeven.”

"Met dat geld heb ik twee maanden non-stop kunnen schrijven. Meer had ik ook niet nodig. Meer heb ik sowieso niet nodig voor een boek. Dat is hoe ik werk, denk ik. Of het komt er in één keer, uit of het komt er helemaal niet uit."

"Of ik momenteel veel contact heb met Farid? Nee, best weinig eigenlijk. Te weinig. Toch geloof ik niet in 'uit het oog uit het hart'. Die man woont voor altijd in mijn hart. Het hart is niet zo vergeetachtig als men vaak denkt."

En, voor het handjevol lezers dat het niet weet – hoe verging het je eerste roman?

"Mijn debuut was een groot succes. Maar succes is vluchtig. Ik heb er weinig mee. Het feit dat mijn huidige vriendin dat boek las en verliefd op me werd, is voor mij het echte succes. Dat klinkt misschien soft en dat is het vast ook. Fuck it. Mijn debuut heeft mijn vrouw bij mij gebracht, en mijn vrouw bracht mijn zoon bij ons."

James Worthy debuteerde in 2011 bij uitgeverij Lebowski met zijn roman James Worthy. Een jaar later volgde Zwarte Sylvester. James schreef columns voor onder andere Spits, Metro en Playboy. Sinds begin 2016 heeft hij een vaste column in Het Parool. Dat jaar verscheen ook zijn derde boek, een bundeling van zijn beste columns, Mottenballen voor de ziel getiteld.

Benieuwd naar de columns van James in Het Parool? Teruglezen kan hierrr.

Headerillustratie: Hannah Vischer. Headerfoto: Koen van Weel/ANP