brandpunt+

Huis en haard in Holland

Al onze video's van BN'ers die een inburgeringsexamen maken op een rijtje

Huub Floor

Luuk Ex

Kom je van buiten de EU in Nederland wonen dan verwacht de overheid dat je gaat 'inburgeren'. Dat betekent actief kennis maken met de Nederlandse taal en cultuur en snel een baan vinden. En dat is de verantwoordelijkheid van de nieuwkomer zelf, aldus kabinet Rutte.

Maar gemeenten zeggen dat ze niet genoeg geld krijgen om mensen met een verblijfsvergunning te helpen met hun integratie. En ondertussen leven veel vluchtelingen in asielzoekerscentra in afwachting van een huis. Niet bevorderlijk voor de integratie.

Slagen, boete of vertrek

Of een nieuwkomer genoeg kennis heeft van de Nederlandse taal en cultuur wordt getest met het inburgeringsexamen. Een test die mensen met een verblijfsstatus binnen drie jaar moeten halen. Slagen ze niet, dan volgt er een boete en uiteindelijk kan het gevolg zijn dat een nieuwkomer geen Nederlands paspoort krijgt.

Een onderdeel van de test is Kennis van de Nederlandse samenleving. We leggen een paar van de meest opvallende vragen voor aan bekende Nederlanders om te bekijken hoe goed zij zijn ingeburgerd én vragen of ze het wel eens zijn met de goede antwoorden.

Kijk hieronder de serie Inburgeren: een makkie?! terug.

Aflevering 7: Conclusie 

Aflevering 6: Wat als je de huur niet meer kan betalen? 

a

(Het goede antwoord was C: huurtoeslag aanvragen.)

Aflevering 5: wat doe je op bezoek bij de buren? 

(Het goede antwoord was B: Goed kijken wat Peter en Sue doen, en dat dan ook doen.)

Aflevering 4: de Europese Unie

(Het goede antwoord was A: Het is goed voor de economie in Nederland.)

Aflevering 3 - Hoofdpijn

(Het goede antwoord was antwoord C: Vroeg naar bed gaan)

Aflevering 2 - Afbellen

(Het goede antwoord is B: Mo belt de buurman om de afspraak af te zeggen.)

Aflevering 1: het Indonesische restaurant 

Huis en haard in Holland 

Is Nederland klaar voor de integratie van tienduizenden vluchtelingen? Huub en Luuk zoeken voor Reporter2021 een antwoord op deze vraag. Na de afname van het aantal asielaanvragen staan we namelijk aan de vooravond van een belangrijker vraagstuk. Wat gebeurt er nu we weten dat de vluchtelingen hier blijven wonen? Hoe is het voor vluchtelingen om hier te leven?

(Meer over Reporter2021 lees je hier)