brandpunt+

Precap

Zo wordt ook jouw baan een feest (mits je baas meewerkt)

Elise Spetter

Aandacht is anno 2018 even belangrijk als IQ, hebben we ons laten vertellen. Wees daar dus zuinig op. Ah, en koop vooral die kantoorhond – het helpt.

Gewoon iets doen wat je leuk vindt? Mwoah, dat viel allemaal wel mee, vroeger. Tanden op elkaar en werken voor je poen. Anno 2018 kijken we daar toch ietsjes anders tegenaan. Werk moet natuurlijk wel leuk blijven. Een yogalesje bij de lunch, powernapje erna, potje pingpongen met collega’s of een bilateraaltje met de zogenoemde Chief Happiness Officer. Zelfs de kantoorhond heeft inmiddels zijn intrede gedaan. Wel zo gezellig.

Intussen blijft werk bepalender worden voor onze identiteit. En dus willen we als het even kan de leukste baan hebben en daar ook nog eens de aller (áller) beste in zijn, omringd door fantastische collega’s die van iedere werkdag een waar feest maken.

Die torenhoge verwachtingen stroken uiteraard maar mondjesmaat met de realiteit. De wetenschap bevestigt: daar worden we niet bijster gelukkig van, jij en ik. Volgens net gepubliceerde cijfers van het CBS is meer dan 24 procent van de Nederlanders niet blij met hun baan – of zelfs ronduit ongelukkig.

Pfizer-hond Chapstick
Pfizer-hond Chapstick

In deze reportage gaat Liesbeth op zoek naar dé manieren om de ongelukkige werknemer weer richting geluk te manoeuvreren. Want van een Chief Happiness Officer tot een kantoorhond – de speurtocht naar het gouden ei voor geluk op de werkvloer wordt breed uitgezet.

Hierbij zijn de torenhoge verwachtingen niet als enige debet aan de huidige stressepidemie. Wat te denken van die immer storende collega die óf onaardig is of je voortdurend de oren van je kop tettert. De iPhone op de hoek van je bureau, waarop onophoudelijk appjes binnendruppelen.

"Ons brein is vergelijkbaar met een energietank."
Elke Geraerts

De informatiemaatschappij is inderdaad een voorname boosdoener, bevestigt Elke Geraerts (36), expert werkgeluk en mede-vertegenwoordiger van de organisatie Better Minds at Work. “Ons brein is vergelijkbaar met een energietank. Na een goede nachtrust is-ie tot de nok toe gevuld. Fris en fruitig benutten we die energie vervolgens elke dag, op karakter en ambitie, wat voor velen betekent dat ze altijd druk zijn, niet lunchen en vaak het mobieltje checken. Het brein wordt ondertussen overspoeld met informatie. Met als resultaat dat die energietank aan het eind van de dag leeg is.” En dat het aantal burn-outs sneller groeit dan onze economie.

"Aandacht is het nieuwe IQ."
Elke Geraerts

Zit je dit op je mobieltje te lezen, ja? Geraerts waarschuwt: “De mens denkt vaak dat een blik op Facebook ontspannend werkt, omdat je hersenen het stofje dopamine aanmaken. Schijn bedriegt. Terwijl jij denkt dat de relax-modus aan is, worstelt je brein met al die inkomende prikkels.” En juist concentratie is belangrijk anno 2018, zegt Geraerts: “Aandacht is het nieuwe IQ.”

Wat jij zelf kan doen? Ga tóch lunchen, maak desnoods een wandeling door het bos en sta ook die onvriendelijke collega te woord. Zo verdeel je je aandacht over het aangename en het nodige. En wat je werkgever kan doen? We zochten het voor je uit. Van een kantoortuin in het bos tot een hond op de werkvloer: handvatten en oplossingen te over. 

Nieuwsgierig naar wat je werkgever kan doen? Kijk dan hieronder naar de Brandpunt+-aflevering 'De Gelukkige Werkplek'.