brandpunt+

Onderzoek(je)

Op het grote podium is elk festival een dertigersfeestje

Jerry Vermanen

Festivalseizoehoen! Het KRO-NCRV-datateam zocht uit hoe oud de artiesten op de hoofdpodia zijn en zette het op festivalshirtjes. Teaser: ze zijn het jongst op Lowlands, en het oudst bij Down The Rabbit Hole. (En rockers zijn piepjong.)

Het hoofdpodium is hét visitekaartje van muziekfestival: dit zijn de grote namen, daar koop je een kaartje voor. Hoe ziet dat visitekaartje er eigenlijk uit? En eh, hoe oud zijn die mensen? De dataredactie van KRO-NCRV verzamelde, analyseerde en visualiseerde de leeftijd van leadzangers- en zangeressen van alle 550 hoofdacts van de voorgaande edities van Best Kept Secret (BKS), Down The Rabbit Hole (DTRH) en Lowlands (LL). (Soms valt niet te zeggen wie precies de lead heeft. In dat geval kozen we voor de jongste artiest.)

Met het album Unknown Pleasures van Joy Division in ons achterhoofd, hebben we de resultaten van ons onderzoek in beeld gebracht op een drietal T-shirts.

Precies de helft van alle zangers op het hoofdpodium is 31 jaar of jonger. Zo groot zijn de verschillen tussen de festivals niet, trouwens: bij Best Kept Secret is de hoofdact gemiddeld 29 jaar, bij Down The Rabbit Hole 34 en bij Lowlands 30. Uitzonderingen daargelaten: de inmiddels overleden zanger Charles Bradley was 67 jaar oud toen hij in 2016 op Down The Rabbit Hole optrad. En diezelfde editie van DTRH werd extra senior dankzij de 65-jarige Pat Thomas met zijn Kwashibu Area Band.

Artiesten op grote festivals zijn rond de 30 jaar oud.
Artiesten op grote festivals zijn rond de 30 jaar oud.

Maar hé: hoofdpodia zijn toch echt een dertigersfeestje.

Dance is het genre met de oudste artiesten.
Dance is het genre met de oudste artiesten.

Rockbands hebben bij elk festival de meeste jonge leadzangers: die is gemiddeld 28 jaar of jonger nog. De oudste types doen overal mee aan Dance-acts, en tikken de 34 aan.

Pas als het gaat om singer-songwriters zie je verschil tussen de festivals: op de hoofdpodia van Best Kept Secret en Lowlands zie je vooral 27-jarigen met een gitaar en breekbare stem optreden. Down The Rabbit Hole kiest een behoorlijk ander profiel met 39-jarige artiesten. Dat zijn bijvoorbeeld Damon Albarn (geboren in 1968), Blaudzun (1974), Ryan Adams, en Andrew Bird (allebei uit 1973).

Zouden jonge, Nederlandse bandjes sneller een kans krijgen op het hoofdpodium dan een gearriveerde, Amerikaanse stadionband? Neuh: er is maar een klein verschil te zien in het voordeel van jonge, Nederlandse artiesten. Amerikanen zijn rond de 33 jaar oud op het hoofdpodium, Nederlanders 30. Maar daar zit het Verenigd Koninkrijk met 29 jaar weer iets onder, en Belgen zijn gemiddeld zelfs 2 jaar jonger dan onze eigen mensen.

Lowlands laat veel jonge Nederlandse artiesten debuteren.
Lowlands laat veel jonge Nederlandse artiesten debuteren.

Lowlands geeft jonge artiesten het stevigste duwtje in de rug: maar liefst 16 muzikanten jonger dan 27 jaar kregen een kans op het hoofdpodium in Biddinghuizen. Van de 28-jarigen komen daar nog eens 6 Lowlanders bij, en een Down The Rabbit Hole-ganger (al bestaat DTRH pas sinds 2014, en BKS sinds 2013.)

Wat opvallende vondstjes: de oudste vrouwelijke artiest was PJ Harvey – die op 46-jarige leeftijd optrad tijdens DTRH 2016 – en de jongste Jacqueline Govaert van Krezip, die op 18-jarige leeftijd al in de Alpha op Lowlands stond. (Weet je nog?)

Al doen de grote muziekfestivals hun best om een zo gevarieerd mogelijk programma samen te stellen, de hoofdacts zijn nog voornamelijk dertigersfeestjes.

De illustraties zijn gemaakt door Hannah Vischer (bekijk hier meer!). 

Headerfoto: ANP / Kippa