brandpunt+

Eindbaas

En weer gaat het over angst

Charlotte Bouwman

Stockholm, Londen, Berlijn, Nice: aanslagen in Europa volgen elkaar in hoog tempo op.

En heel eerlijk, mij doet niet eens meer zoveel. Ik raak er inmiddels een beetje aan gewend.

Hoe anders is dat bij mijn beste vriendin. Zij is zo bang voor een aanslag dat het haar leven bijna dagelijks beïnvloedt. Ze vermijdt ruimtes met veel mensen, zoals de Bijenkorf, en reist niet in de spits. “Een beetje paranoïde,” noemt ze zichzelf: als ze door een mensenmassa moet krijgt ze snel een paniekaanval en op openbare plekken is ze altijd alert op het gedrag van andere mensen.

Is dat terecht? Ik vroeg het aan Bibi van Ginkel, terrorisme-expert van Clingendael. “Het is heel begrijpelijk dat mensen bang raken, maar de angst moet ons dagelijks leven niet totaal in de greep houden. Van die nare statistieken wijzen nog steeds uit dat de kans groter is dat je onder een auto komt.”

Toch passen sommige mensen passen hun gedrag aan, en worden ze alerter. Daar is niets mis mee, zegt Van Ginkel: “Let op zaken die afwijken en denk na: als er een vrachtwagen door dit voetgangersgebied zou rijden, zou ik dan snel genoeg kunnen reageren? Of zou ik hem niet aan horen komen, omdat ik oordopjes in heb? Dat is een maatregel die je makkelijk zou kunnen toepassen: zet je muziek zachter, of helemaal uit. Dat komt de sociale cohesie sowieso ten goede.”

Voornaam probleem is dat de wapens tegenwoordig letterlijk voor het oprapen liggen, zegt Van Ginkel. “Ik ken gevallen van jongeren die binnen 48 uur radicaliseerden en een aanslag konden uitvoeren, omdat de wapens bij wijze van spreken in de keukenla lagen. Dat noem ik The Weaponization of Ordinary Life: een auto huren is bijvoorbeeld veel makkelijker dan het plannen van een bomaanslag.”

Hoe bescherm je een land daartegen? Sinds 2012 hebben we in Nederland een instantie die ons moet beschermen tegen bedreigingen die de maatschappij kunnen ontwrichten: de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Op dit moment is dit Dick Schoof hiervan de voorzitter. De NCTV gaat over het dreigingsniveau, vormt beleid voor terrorismebestrijding en adviseert bij een dreigende crisissituatie.

Hoe zou jij reageren als je inlichtingen krijgt over een geplande aanslag? Moeten we in Nederland niet ook militairen op straat? En wat gebeurt er met terugkerende Syriëgangers? Allemaal zaken waarover de NCTV adviseert. Hoe moeilijk en complex dat is, zie je deze week in Eindbaas. Speel 'm nu en ontdek of jij net zo streng bent als Dick Schoof.

Headerfoto: ANP