brandpunt+

Interview

De springplank van Elfie Tromp

Pete Wu

In de rubriek Springplank vertellen bekende en minder bekende Nederlanders wie de bepalende persoon in hun carrière of leven is geweest. Wie ze tot grote hoogte stuwde, of uit een dal lanceerde. Ditmaal: romancier, columnist en podcast-maker Elfie Tromp (32).

“Ik heb het gevoel dat mijn leven het leven is dat mijn moeder had geleid als ze in mijn tijd was geboren. Zij was een schippersdochter die tapdansend op het dek stond, met haar gitaar optrad en grappen vertelde. Maar op het moment dat ze als jong meisje zei dat ze naar de balletacademie wilde, antwoordden haar ouders: nee, dan verslijten je gewrichten, ga jij maar een echt vak leren. Toen is mijn moeder naar de huishoudschool gestuurd.”

“Ze heeft zich daarna nooit in de rol van huisvrouw willen schikken. Het idee dat ze op mijn vaders zak zou teren, vond ze verschrikkelijk. Ze stond er op dat ze zou werken en is, na tal van baantjes en opleidingen, uiteindelijk haar eigen sportschooltje begonnen.”

“Mijn jeugd heb ik luisterend doorgebracht. Zet mijn moeder in een ruimte en ze is binnen een half uur het middelpunt. Ze doet dingen niet per se dingen zoals het hoort en houdt ervan een knuppel in het hoenderhok te gooien, onderwerpen aan te snijden waar mensen aanvankelijk wat van moeten blozen of ongemakkelijk van worden. Door zichzelf niet te sparen en regelmatig belachelijk te maken, ontwapent ze de mensen om haar heen. Door mensen open tegemoet te treden krijg je bijna altijd die openheid terug. Ik heb haar bestudeerd, jarenlang, ademloos naar haar geluisterd. Ze is degene die mij in alles heeft aangemoedigd om te doen wat ik zou willen en mijn talenten te omarmen – toch niet altijd een garantie voor een baan.”

“Ik ben dankbaar dat ik wél de ruimte heb gekregen om dingen uit te zoeken. Het maakt me woedend als politici zeggen: vrouwen zijn nu eenmaal huiselijker. Hierdoor beseffen vrouwen niet dat ze alles kunnen doen. Mijn moeder heeft ondanks deze mindset toch haar weg kunnen vinden: ze heeft op latere leeftijd een certificaat gehaald voor jazzballetdocent. Mijn generatie vrouwen moet beseffen dat zij de eerste generatie zijn die echt mogelijkheden kregen. Dat is een bevochten vrijheid, die helaas nog steeds onder spanning staat.”

Elfie Tromp (1985) is een duizendpoot: ze maakte een studie psychologie niet af, omdat ze toneel kon gaan spelen bij een straattheatergroep. Na dat drie jaar te hebben gedaan, studeerde ze als toneelschrijver aan de kunstacademie. Nu, een paar boeken, een one-womanshow, een podcast, interviews voor Vogue en Vrij Nederland, een optreden in de Slimste Mens en een vaste column in Metro verder, is Elfie vanaf vrijdag 1 december presentator van radioshow VPRO Nooit Meer Slapen. De verbindende factor: “Verhalen vertellen, geleerd van mijn moeder.”

Headerillustratie: Hannah Vischer