brandpunt+

Cijfertjes

Mens versus dier: in deze Nederlandse gemeenten zijn wij Homo sapiens in de minderheid

Arja van den Bergh

Jerry Vermanen

Ons land telt 105 miljoen kippen; grofweg zes keer zoveel als menselijke inwoners. Waar ben je als mens eigenlijk in de minderheid, en wat zegt dat over de omvang van onze veeteelt? We zochten 't uit.

Als je je verdiept in de verhouding tussen het aantal mensen en het aantal dieren in verschillende gemeenten, krijg je een aardig beeld van waar de vleesindustrie op volle toeren draait. We verzamelden gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek over 2017, om de volgende prangende vraag te kunnen beantwoorden: waar in Nederland wonen nu eigenlijk meer dieren dan mensen?

Als er een koeienhoofdstad in Nederland zou moeten worden benoemd, dan wint het bijna 7 duizend inwoners tellende Baarle-Nassau. In de Noord-Brabantse gemeente zijn er per mens namelijk zeven koeien; het hoogste aantal in Nederland.

De gemeenten met meer koeien dan inwoners bevinden zich voornamelijk in midden-, oost-, en noord-Nederland. In totaal gaat het om elf procent van alle gemeenten.

Terwijl koeien vooral rondsjokken in de noordelijke contreien des lands, kom je varkens vaker tegen in Brabant en Limburg. In de Brabantse gemeente Sint Anthonis is het aantal varkens ten opzichte van het aantal mensen het meest uit verhouding: voor elke menselijke inwoner lopen er 36 varkens rond.

Nederland is absoluut geen schapenland. We barsten van de koeien en de varkens, maar houden in totaal 'maar' iets meer dan 798 duizend schapen. Toch is er één gemeente waar schapen ons in aantallen overtreffen: waddeneiland Texel.

Let wel: de gemeente Beemster staat momenteel op het punt zich bij Texel aan te sluiten. Momenteel grazen in die gemeente 0,92 schapen per inwoner. Jawel: er hoeven nog maar 710 schapen bij, en de bevolkingsstand is weer gelijk getrokken.

We gaan tot slot van het ene naar het andere uiterste: terwijl je hier qua schapen gauw bent uitgeteld, is de kip niet per se veelzijdig maar vooral nogal aanwezig in ons land. Nederland telt er 105.167.440: ruim zes keer het totaal aantal mensen. Anders gezegd: in 206 van de 388 gemeenten scharrelen meer kippen rond dan er mensen wonen. Kippen 1, mensen 0.

Voor wie dat op prijs stelt: plan gerust een uitje naar de gemeenten Nederweert, Renswoude, Someren en Alphen-Chaam. Per inwoner zijn er daar namelijk maar liefst honderd kippen.

Headerfoto: Koen Suyk/ANP.

De missie van De Vegetarische Slager is de gehele bio-industrie zo snel mogelijk overbodig maken. Gemist? Terugkijken kan hierrr: