brandpunt+

Nexit of niet?

We analyseerden de top-tien gemeentes voor- en tegen het Oekraïne-referendum

Redactie Reporter2021

Tussen gemeentes die in april overtuigend vóór het associatieverdrag met Oekraïne stemden en gemeentes die overtuigend tegen waren, blijken duidelijke politieke en demografische verschillen te zitten. Dit komt naar voren uit een data-analyse die studenten van de Hogeschool Utrecht maakten voor Reporter 2021.

Om meer inzicht te krijgen in de uitslag van het Oekraïne-referendum van april en of die iets zegt over euroscepsis, doken studenten Marissa Heesters, Tycho Konings, Allette Muijs en Jurriaan van de Reep voor ons dossier 'Nexit of niet' in de data. Op basis van gegevens over het referendum kwamen ze met een top tien van meest overtuigde voor-gemeentes en meest overtuigde tegen-gemeentes. Deze fictieve plekken doopten ze ‘Prodam’ en ‘Antiburg’.

In 'Prodam'  bleken de afgelopen jaren pro–Europese partijen het populairst bij opeenvolgende verkiezingen. In 'Antiburg' tekent zich een grotere voorkeur af voor meer eurokritische partijen zoals SP en PVV. ‘Antiburg’ heeft verder een gemiddeld lager inkomen en een lager percentage hoogopgeleiden (17,3 procent). Gemiddeld genomen telt 'Antiburg' ook meer gelovigen dan ‘Prodam’.

Methode: de studenten keken naast de uitslag van het referendum ook naar gegevens over de Tweede Kamerverkiezingen van 2010 en 2012 en die van de Europese verkiezingen van 2014. Om vervolgens tot verdere inzichten over 'Prodam' en 'Antiburg' te komen, werd ook gekeken naar het inkomen, de etniciteit, de opleiding en de religie van inwoners. 

Bekijk voor meer informatie de infographic hieronder: