brandpunt+

Even navelstaren hoor

Eindelijk: geen media over, maar dóór mensen met een beperking

Wensly Francisco

Wat we gewend zijn: BN'ers die langsgaan bij mensen met een beperking, ze een handje helpen en weer vertrekken. Wat we nu eindelijk krijgen: Nederlanders met een beperking die zélf een programma maken.

De eerste aflevering van Het B-Team staat sinds vandaag online (kijken? Dat kan onderaan, goede mensen). Eerder zorgden ze al voor aardig wat reuring. Deze week overhandigden de teamleden bijna 11 duizend ondertekeningen van de petitie voor een Onbeperkt Openbaar Vervoerstaatssecretaris aan staatssecretaris Van Rijn.

Maar even terug naar dat programma.

Het concept is simpel: een consumentenprogramma voor en door mensen met een beperking. De beperking van de leden is namelijk geen zwakte, maar een kracht - en dat mogen we zien ook. Een fors contrast met wat we gewend zijn: een BN’er die een kijkje neemt in de wereld van mensen met een beperking. Waarom een concept als het B-Team niet eerder werd bedacht in Hilversum, is een raadsel. Misschien ligt het aan de drang van de media om het over mensen te hebben, in plaats van met ze in gesprek te gaan.

In juli begon het B-Team campagne te voeren voor een Onbeperkt Openbaar Vervoer. De aanleiding: eigen ervaringen van de B-Team leden. Ze waren het zat om achtergelaten te worden door de bus omdat de chauffeur toevallig haast heeft. Of moedeloos op een treinstation staan omdat er niemand is die je de trein in wil helpen. Of, nog erger: eindigen in de treinopslagplaats omdat er niemand is om je uit de trein te helpen. Dat moest allemaal anders, vond het team. In korte tijd wisten ze bijna elfduizend handtekeningen binnen te slepen. Naar aanleiding van de petitie stelde Vera Bergkamp van D66 Kamervragen over de toegankelijkheid van het Openbaar Vervoer.

Het B-Team stelt niet alleen problemen aan de kaak, maar lost ze ook op, of laten een wens in vervulling komen. Een voorbeeld hiervan is het verhaal van Kubra Murt, die een dwarslaesie heeft en dolgraag een exoskelet wil uitproberen om te kunnen lopen. In Nederland is dat onmogelijk en ook krijg je het niet van je verzekeraar vergoed, omdat het in een testfase zit, zeggen de verzekeraars. En dus reist het B-Team binnenkort met Kubra naar Duitsland om een exoskelet uit te proberen. Kubra zal na meer dan een jaar eindelijk weer lopen.

Met dergelijke acties wil het B-Team de problemen waar mensen met een beperking tegenaan lopen zichtbaar maken. Ook streven zij naar een inclusiever Nederland. Door het B-Team en hun acties zal het niet lang duren voor die zichtbaarheid er echt is.

Het B-Team bestaat uit Denise Stoopen, Danny Smoorenburg, Lex Bekkernens, Marlyn Tibbert en Calvin Punter. Elke donderdag om 16:00 uur komt er een uitzending op hun YouTubekanaal.

Wensly Francisco is eindredacteur van Jan Rijdt Door en No Limits Network.

LEES OOK