brandpunt+

Profiel

Waarom Johnny de Mol zo lang zweeg over zijn werk op Lesbos

Cas de Jong

We kennen hem als spreekstalmeester van Holland’s Got Talent en als de immer aimabele presentator in Hotel Syndroom. Maar tussen al dit tv-geweld door is er iets anders dat echt zijn hart gestolen heeft: zijn werk op Lesbos voor vluchtelingen. “Dit heeft zijn leven definitief veranderd."

Gouden Johnny

Het is eind 2015, de avond van het Televiziergala. Johnny de Mol komt als grote winnaar uit de bus. Zijn tv-programma Hotel SynDROOM en hijzelf als presentator vallen in de prijzen. Maar in plaats van de gebruikelijke ‘bedankriedel’ komt Johnny met een heel ander verhaal als hij het podium bestijgt. Hij roept op tot meer verdraagzaamheid en vindt dat we “wat liever” moeten zijn voor elkaar. Later zegt hij hierover dat hij vond dat hij deze speech “moest geven”. Een bewuste statement tegen de verharding in de samenleving.

Laten we met z'n allen wat liever zijn voor elkaar
Johnny de Mol (Televiziergala)

Missie Lesbos

Maar het blijft niet alleen bij woorden. Johnny besluit zijn jaarlijkse vakantie op Ibiza af te blazen en naar Lesbos af te reizen. Zijn neef Tony van de Berkt zag het van vlakbij gebeuren. “Iederen vervloekte en veroordeelde wat daar gebeurde op Lesbos. Hij heeft zijn spullen gepakt en is daarnaartoe gegaan. En dat heeft hem daarna nooit meer losgelaten.”

Ook actrice Johanna ter Steege zag een totaal andere man toen Johnny terugkwam van Lesbos. ”Hij was terug van Lesbos, hij had keihard gewerkt. Amper geslapen. Maar hij zag er ongelooflijk relaxed en gelukkig uit. Hij had echt zijn missie gevonden.”

De eerste keer dat hij terug kwam van Lesbos was Johnny super emotioneel
Tony van de Berkt, neef Johny

Geen interviews

Inmiddels heeft Johnny met zijn vrienden een heel vluchtelingenkamp uit de grond gestampt. Alle reden om aandacht te vragen voor zijn werk op Lesbos, zou je denken. Maar niks van dat alles. Geen grote geldinzamelingsacties. Geen interviews. Geen parade van bekende Nederlanders.

Zijn neef Tony snapt wel waarom: “De eerste keer dat hij terugkwam, was hij natuurlijk heel emotioneel. Als je dan allerlei interviews gaat geven, sla je misschien wel de plank mis. Hij wilde dit echt even voor zichzelf houden en laten bezinken.”

Rijkeluiszoontje

Kritiek krijgt hij natuurlijk ook, van mensen die vinden dat het voor hem als rijkeluiszoontje makkelijk is om dit te doen. Maar dit raakt hem totaal niet volgens zijn neef. “Mensen kunnen altijd wel wat vinden. Maar daar haalt hij zijn schouders over op. Hij weet precies hoe hijzelf in elkaar steekt, en gaat gewoon door met wat hij aan het doen is." En door gaat hij zeker. Eind mei is Johnny weer op Lesbos, om datgene te doen waar hij echt gelukkig wordt.

Credits headerfoto: Lindanieuws