brandpunt+

voedingsmythes

Voedingsmythe nummer 1: “Je moet 8 glazen water per dag drinken”

Cas de Jong

Vanaf nu prikken we op deze plek de hardnekkigste spookverhalen over voedsel door. Met vandaag: “Je moet tenminste 8 glazen water per dag drinken.”

Wij doen de komende weken een dappere poging om een beetje overzicht te bieden in de voedseljungle van hele en halve waarheden. Want wat moet je nou wel eten, waar moet je juist met een wijde bocht om heen lopen in de supermarkt en moet je überhaupt nog wel in een supermarkt komen om je dagelijkse kostje te halen?

Gelukkig beginnen we niet alleen aan deze mega-klus, maar doen we dat aan de hand van de man die zijn sporen reeds ruimschoots verdiend heeft op voedingsgebied: Martijn Katan. Hoogleraar Voedingsleer. Zeer deskundig, ervaren, onafhankelijk, maar boven alles nuchter: een man die niet met ieder modebriesje meewaait. En bovendien auteur van het alom geprezen boek Voedingsmythes.

Uiteraard schieten we niet alleen maar alle heilige huisjes aan flarden, maar geven we u ook tips met wat u juist wél moeten zou moeten doen. Hopelijk met als resultaat dat u voortaan het geratel van al die net iets te hippe foodbloggers aan u voorbij kunt laten gaan.

Dus, bent u er klaar voor? Want we beginnen meteen met het heilige der heilige: water.

De mythe:

“Je moet tenminste 8 glazen water per dag drinken."

De gezondheidsclaims:

Het rijtje gezondheidsvoordelen dat aan water wordt toegedicht is enorm. Een kleine selectie: Je krijgt er een mooiere huid van, je valt ervan af en je lichaam wordt gereinigd. Bij te weinig vocht is de ellende niet te overzien volgens sommige voedingsgoeroes: Je droogt uit, wordt misselijk, duizelig en je kunt er zelfs depressief van worden.

Hoeveel vocht verlies je op een dag?

Op een gemiddelde najaarsdag verliest een volwassene ongeveer een halve liter water via de huid. Bij hitte of inspanning kan dat uiteraard fors toenemen. Verder verlies je nog eens een halve liter vocht via je adem en je poep.Tot slot moet je per dag een halve liter urine aanmaken om de schadelijke stoffen uit je lijf te krijgen. Dus bij elkaar heb je gemiddeld 1,5 liter water nodig om je vochtreservoir weer aan te vullen. Maar hoeveel krijg je hiervan sowieso al binnen zonder dat je er erg in hebt? In je dagelijkse voedsel zit al zo’n 0,8 liter water en bij de verbranding hiervan komt er ook nog eens 0,3 liter vocht vrij.

Bij elkaar krijg je dus al 1,1 liter vocht standaard binnen. Een snelle rekensom leert dat je dus nog 0,4 liter vocht extra nodig hebt om de boel aan te vullen.

De conclusie van de professor:

Zoveel moeten we drinken per dag:

“De minimumbehoefte water is dus gemiddeld 0,4 liter. Maar niemand is gemiddeld, voor veel mensen is die 0,4 liter te weinig.  Ik denk dat je dan met 1 tot 2 liter vocht ruim voldoende zit. Let wel. Dit kun je ook halen uit koffie, thee, melk en sap. 8 glazen water- dus 2 liter er bovenop drinken- is dus echt niet nodig.”

Afvallen door meer water te drinken:

“Een belangrijke reden waarom mensen water drinken, is dat ze willen afvallen of niet willen aankomen. Dat werkt als ze water gaan drinken in plaats van sap, frisdrank of andere suikerhoudende dranken. Het is minder zeker of je afvalt als je je voor elke maaltijd vol giet met water maar het is niet uitgesloten dat het bijdraagt aan gewichtsverlies.“

Andere gezondheidsvoordelen:

“Van meer water drinken word je niet slimmer of sneller, als je moe, bang of misselijk bent gaat dat er niet van over en je krijgt er geen strakkere huid van. Helaas, het is niet anders. De enige categorie mensen die wel altijd een flesje water bij zich moet hebben zijn mensen met aanleg voor nierstenen. Want veel water drinken verkleint de kans op een nierkoliek. Wie dat ooit heeft gehad gaat nooit meer zonder water van huis. Maar daarmee hebben we het helaas al gehad met alle gezondheidsvoordelen. “

Volgende keer behandelen we de mythe: 

"Antioxidanten kunnen kanker en hart- en vaatziekten voorkomen”