brandpunt+

Video

Dokter Abdulsalam houdt videodagboek bij vanuit Oost-Aleppo

Piet de Blaauw

Eind oktober zond Brandpunt het aangrijpende videodagboek uit van dokter Abdulsalam, een van de laatste nog overgebleven chirurgen in Oost-Aleppo. We blijven de komende tijd contact houden met deze moedige dokter, die wekelijks voor ons een videodagboek zal bijhouden.

Bekijk hier de reportage terug over dokter Abdulsalam

De 37-jarige Syrische dokter registreert met zijn telefoon hoe tientallen gewonden worden binnengebracht in zijn ziekenhuis. Het zijn vaak kinderen. Hij filmt hoe het hospitaal tot twee keer toe het doelwit is van een bombardement. Als er een wapenstilstand wordt afgekondigd, kan de arts voor het eerst sinds een maand de straat weer op. Het blijkt dat ook zijn eigen huis door bommen is verwoest. Zijn vrouw en kinderen zijn vijf maanden geleden de stad al ontvlucht. 

Hoe ziet het leven van een moedige arts in oorlogsgebied eruit? Voor Brandpunt houdt dokter Abdulsalam de komende weken een dagboek bij.

Dokter Abdulsalam
Dokter Abdulsalam

14 december 2016


Oost-Aleppo is ingenomen door de troepen van Assad. Dokter Abdulsalam heeft de afgelopen twee maanden een video-dagboek bijgehouden voor Brandpunt. Inmiddels is de dokter ondergedoken omdat hij vreest voor executie door het regime. Afgelopen week heeft hij geen filmpjes meer gestuurd. 

Vrijdag 2 december 

Terwijl het leger van Assad oprukt, is Abdulsalam weer terug in zijn ziekenhuis, dat vorige week kapotgeschoten werd. Samen met zijn collega’s probeert hij de schade te herstellen. Buiten laat hij zien wat de bommen hebben aangericht.

Maandag 28 november 2016

Door bombardementen is het ziekenhuis van dokter Abdulsalam inmiddels niet meer te gebruiken. Op een provisorisch ingerichte plek in Oost-Aleppo probeert hij de talloze gewonden die vallen in de strijd toch te helpen. Als de beschietingen te hevig worden, stuurt de dokter een filmpje vanuit een schuilkelder.  

Maandag 21 november 2016

Dit weekeinde was het contact verloren met dokter Abdulsalam. Oost-Aleppo is al dagenlang doelwit van hevige bombardementen. Vooral de nog overgebleven ziekenhuizen worden beschoten. Ook dat van Abdulsalam. Plotseling stuurt de dokter toch weer een filmpje door.

Woensdag 16 november

Oost-Aleppo wordt sinds gisteren weer gebombardeerd. Voor dokter Abdulsalam wordt de situatie steeds moeilijker. Het ziekenhuis heeft bijna geen diesel meer, waardoor er praktisch geen elektriciteit meer is. Een groot deel van de operatiekamers is inmiddels gesloten.    

Vrijdag 4 november 2016 

Dokter Abdulsalam stuurt een update vanuit het ziekenhuis in Oost-Aleppo. De zuurstofpomp is kapot en Abdulsalam heeft noodgedwongen de operatiekamer moeten sluiten. De patienten liggen nu aan zuurstoftanks, maar die raken op.

Woensdag 2 november 2016

Na de Brandpunt-uitzending van 25 oktober jl. is de strijd rond Aleppo weer in alle hevigheid uitgebroken. Opstandelingen proberen het beleg door de regeringstroepen te doorbreken, wat leidt tot heftige aanvallen door het Syrische regeringsleger, geholpen door de Russen. Dokter Abdulsalam stuurt een nieuwe videoboodschap. Hij ziet er doodmoe uit.