brandpunt+

Nieuws

Onze Sakir Khader zit vast in Griekenland

Redactie Brandpunt

De Griekse politie heeft maandagochtend onze redacteur Sakir Khader opgepakt bij de Grieks-Turkse grens. Hij werkte daar aan een reportage over immigranten.

Lees ook: Sakir Khader uit Griekse cel vrijgelaten

Sakir bevond zich op de Griekse oever van de grensrivier tussen Griekenland en Turkije. Hij was in het gezelschap van een groep Syrische vluchtelingen die naar Europa wilden. Rond 10.00 uur werd de groep, inclusief Khader, aangehouden door de Griekse politie.

De groep zou zijn aangehouden omdat de rivier militair gebied zou zijn. Dit heeft onze collega ter plekke nergens kunnen vaststellen.

Politie gelooft hem niet

Na de aanhouding werd het gezelschap afgevoerd naar het politiebureau. Sakir had een Nederlands paspoort bij zich en twee Nederlandse perskaarten. Toch geloofde de Griekse politie niet dat hij een Nederlandse journalist is. 

Het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Nederlandse ambassade in Athene hebben aan zijn vrijlating meegewerkt. 

We hopen dat onze collega snel weer op vrije voeten is
Hans Laroes

Hoofdredacteur Hans Laroes laat weten dat “we hopen dat onze collega snel weer op vrije voeten is. Journalisten hebben een beschermde status. Je mag verwachten van een EU-land als Griekenland dat de autoriteiten daar zich extra inspannen om de identiteit van Sakir Khader te bevestigen zodat hij snel weer naar huis kan.”

Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet 's middags weten dat Sakir zou worden voorgeleid aan de rechter-commissaris voor een snelrechtprocedure. De officiële aanklacht was toen nog niet bekendgemaakt. Uiteindelijk is Sakir aan het einde van de middag vrijgelaten.

Reportage in grensgebied

Brandpunt filmde vorige maand al in precies hetzelfde gebied. Toen werkten Sakir Khader, Piet de Blaauw en Tom Kleijn aan een reportage over vluchtelingen die zich illegaal terug laten smokkelen richting Turkije en Syrië.