brandpunt+

Nieuws

Tweede Kamer wil vrije fok en verkoop vechthonden aan banden leggen

Henk van der Aa

Joost van Wijk

Jelle Broekroelofs

De vrije fok en verkoop van vechthonden zoals pitbulls, Amerikaanse Staffordshire Bull Terriërs en alle kruisingen daarvan, moeten aan banden gelegd worden. Dat zegt een meerderheid van de Tweede Kamer (PvdA, VVD, CDA en de Partij voor de Dieren) in een reactie op de uitzending van Brandpunt.

Bekijk hier de reportage

"Het doorfokken van honden op vechtkenmerken moet verboden worden. De vechthond is een risico voor mens en dier. Doorkruisen van rassen moet daarom stoppen", zegt Tjeerd van Dekken van de PvdA. Brandpunt deed onderzoek en ging undercover in de schimmige wereld van fokkers die gevaarlijke vechthonden creëren. Uit het onderzoek blijkt hoe eenvoudig het is om met wat simpele telefoontjes een ware vechtmachine te kopen. Het heimelijke gesprek met de fokker laat zien dat het om gevaarlijke honden gaat die je niet bij kinderen in de buurt moet laten.

Gevaarlijke ontwikkeling

De kruisingen van pitbulls en Staffords genieten een grote populariteit en naar schatting lopen er duizenden rond in Nederland. Een gevaarlijke ontwikkeling, vindt Jaco Geurts van het CDA: “Staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) moet kijken wat de mogelijkheden zijn om de regelgeving rondom deze killerhonden te verscherpen en te verbeteren. We hebben nu geen enkel zicht op de verkoop en wie de honden fokt. Levensgevaarlijk. Ook de VVD steunt geheel de lijn om eigenaren van zulke honden hard aan te pakken. We zouden hier dan ook zwaarder op moeten straffen.”

Het is belangrijk de problemen bij de bron aan te pakken en ervoor te zorgen dat de fokkers en (criminele) eigenaren worden aangepakt
Partij voor de Dieren

Kamermeerderheid

Het fokken en selecteren van vechthonden heeft een enorme vlucht genomen. Een kamermeerderheid van PvdA, VVD, CDA en de Partij voor de Dieren maakt zich grote zorgen over het genetisch selecteren en kruisen van verschillende rassen. Doel van deze fokkers: zo groot, sterk en agressief mogelijke honden creëren, zoals de XL Pitbull. Uit het onderzoek van Brandpunt blijkt dat die gevaarlijke honden voor iedereen vrij verkrijgbaar zijn via Marktplaats. “Het is belangrijk de problemen bij de bron aan te pakken en ervoor te zorgen dat de fokkers en (criminele) eigenaren worden aangepakt”, aldus de Partij voor de Dieren.

Vechthonden in asiel

Veel vechthonden eindigen uiteindelijk in het Nederlandse dierenasiel. Uit een inventarisatie van Brandpunt blijkt dat bijna de helft van de honden die nu in het asiel zit, vechthonden zijn. De Kamer wil nu dat verantwoordelijk staatssecretaris van Economische Zaken, Martijn Van Dam, actie onderneemt om foute fokkers en verkopers beter aan te pakken. 

FOTO: ANP