brandpunt+

Terugblik

Tientallen mensen willen Romy (18) helpen na de uitzending over Jeugdzorg

Brandpunt volgde Romy op de hobbelige weg vanuit Jeugdzorg richting zelfstandigheid. Na de uitzending stromen hartverwarmende reacties binnen van mensen die een handje willen helpen.

Lees ook: de race tegen de klok van deze jongerenbegeleider

“Jij komt er wel!”, schrijft een van de kijkers in een reactie op Facebook. “Je bent een weergaloos mens”, zegt iemand anders. Reacties op sociale media staan niet bepaald bekend om hun vriendelijkheid. Maar deze keer pakt het dus heel anders uit.

Een berg reacties

Vooral gabbers reageren positief. Ze zien Romy in de reportage hakken op hardcoremuziek en besluiten een crowdfundingsactie op te zetten via een besloten facebookgroep. Een kringloopwinkel uit de buurt helpt ook een handje mee. De eigenaar biedt gratis spullen aan voor wanneer Romy op zichzelf gaat wonen. Verschillende mensen melden zich als vrijwilliger bij de besloten behandelsetting De Smaragd van De Hoenderloo Groep, om te helpen bij de moeilijke overgangsperiode van Jeugdzorg naar zelfstandigheid.

Als je echt gaat zoeken tussen de berg opmerkingen die na de uitzending binnenstromen, kan je nog wel wat vervelends vinden. “Romy kreeg een paar vreemde verzoeken binnen”, vertelt haar begeleider Timo van Laarschot tijdens een telefoongesprek. “Of ze bepaalde handelingen voor geld zou verrichten”, zo gaat hij verder.

Spannende tijd

Timo heeft advies gegeven aan Romy hoe ze met zulke reacties om moet gaan. “Niet dat ze geneigd was om op oneerbare voorstellen in te gaan”, zegt hij. “Maar er komt natuurlijk nogal wat op je af.” Sowieso is het nogal een spannende tijd. Romy verhuist deze week naar een andere plek, waar ze gedeeltelijk zelfstandig en gedeeltelijk begeleid haar weg zal moeten vinden.

Romy kan altijd bij ons terecht. Als er geen tijd is, dan maken we wel tijd
Timo van Laarschot

De Smaragd probeert de overgang van gesloten instelling naar zelfstandig leven zo soepel mogelijk te maken. ‘Een warme overdracht’ noemt Timo dat. “We blijven telefonisch contact houden”, legt hij uit. “Romy kan altijd bij ons terecht. Als er geen tijd is, dan maken we wel tijd.” 

Discussie over isoleercellen

Gelukkig was Romy niet de enige die steun kreeg aangeboden. “De discussie over het afzonderen van mensen met psychische problemen is goed op gang gekomen. We zijn bijvoorbeeld benaderd door meerdere zorgaanbieders die geïnteresseerd zijn in onze manier van aanpak. Afgevaardigden van een andere zorginstelling willen op bezoek komen om te kijken hoe wij gebruik van isoleercellen voorkomen.”

Ik heb heel veel reacties gehad van mensen die vragen wat we nou precies doen
Timo van Laarschot

Een organisatie die begeleid wonen verzorgt heeft naar aanleiding van de reportage contact opgenomen met De Smaragd. “Dat is precies wat we nodig hebben”, legt Timo uit. Een van de moeilijkheden bij de zogeheten 18-/18+-problematiek is het vinden van een gedeeltelijk zelfstandige woning waar jongeren kunnen wonen wanneer hun traject bij Jeugdzorg ophoudt. “Als we tien verschillende plekken hebben waar onze jongeren terecht kunnen, dan is de kans groter dat daar een plek bij zit die echt gaat werken.”

Van Laarschot is enthousiast over de naweeën van de uitzending. “Ik heb heel veel reacties gehad van mensen die vragen wat we nou precies doen, hoe een dag bij ons er precies uitziet. Daardoor zijn er allerlei discussies op gang gekomen waardoor Jeugdzorg alleen maar beter kan worden.”

Bekijk de reportage Op eigen benen over de moeilijk overgang van Jeugdzorg naar zelfstandigheid