brandpunt+

Achtergrond

Stammenstrijd in de familie: Le Pen vs Le Pen vs Le Pen

Marcel Huisman

Marine Le Pen lijkt met haar gooi naar het Franse presidentschap een familiedroom na te jagen. Maar daar waar ze voor haar partij de onbetwiste leider is, zit ze binnen haar familie tussen twee vuren. Een familievete binnen een presidentscampagne.

Bekijk de reportage

De grootvader van de partij...

Jean-Marie Le Pen, inmiddels 89, is de oprichter van het Front National. Sinds de oprichting in 1972 deed de partij onder zijn leiding mee aan vijf presidentsverkiezingen. In 2002 kwam Le Pen het dichtst bij een overwinning, toen hij 16,8 procent van de stemmen kreeg. De meeste mensen kennen Jean-Marie vanwege zijn opmerkelijke, racistische uitspraken. Zo noemde hij de gaskamers tijdens de Holocaust ‘een detail in de geschiedenis,’ wilde hij het immigratieprobleem in Frankrijk oplossen door ‘het ebolavirus in te zetten’ en vond hij dat er een oven moest worden gebouwd voor de joods-Franse zanger Patrick Bruel. Mede door deze uitspraken wist Jean-Marie een gematigd deel van het Franse electoraat niet te bereiken.

...de gematigdere dochter...

In 2011 neemt jongste dochter Marine het roer van haar vader over. Zij neemt afstand van zijn antisemitisme, maar leunt wel op de naam en de achterban van haar vader. Die blijft op de achtergrond wel racistische uitspraken doen. Dat zet de verhoudingen op scherp. Uiteindelijk wordt Jean-Marie in 2015 door zijn eigen dochter uit de partij gezet, toen hij zijn uitspraak herhaalde waarin hij de gaskamers een detail van de Tweede Wereldoorlog vond. Voor de partij is hij niet meer welkom, maar Jean-Marie vecht het besluit met succes aan: dankzij een uitspraak van de rechter mocht Jean-Marie wel erevoorzitter blijven van de partij. In principe mag hij bij vergaderingen van de partij aanwezig zijn.

Maar dochter Marine noemt nu alle bijeenkomsten campagnebijeenkomsten, zodat ze haar vader de deur kan weigeren. Jean-Marie is dan ook niet meer op het politieke toneel te vinden. Marine lijkt daarmee met haar gematigdere koers af te stevenen op een nieuwe overwinning in de geschiedenis van het Front National. Toch zijn niet alle randjes er af. Zo deed Marine recent weer stof opwaaien door de rol van de Franse politie bij razzia’s in de Tweede Wereldoorlog te bagatelliseren. 

...en de nieuwe troonopvolger

Achter de schermen probeert een andere familielid haar ondertussen rechts in te halen: het 27-jarige nichtje Marion Le Pen. Zij groeide op zonder vader, en werd een groot deel van haar leven intensief begeleid door tante Marine. Marion werd in 2012 op haar 22e in de Vaucluse gekozen als jongste lid ooit van het Franse Parlement. Maar door haar standpunten op het gebied van abortus en het homohuwelijk lijkt zij meer een adept van haar grootvader dan van haar tante. Ook Marion wordt inmiddels niet meer gezien op bijeenkomsten van het Front National. Het zou haast een familietrekje kunnen heten. De partij groeit, maar niet dankzij de warme familiebanden…

Kijk de Brandpunt-special over de Franse verkiezingen: