brandpunt+

Nieuws

Onze redacteur Sakir Khader uit Griekse cel vrijgelaten

Redactie Brandpunt

Onze redacteur Sakir Khader is dinsdagmiddag rond 15.30 uur vrijgelaten. Hij werd maandagochtend gearresteerd toen hij een reportage over immigranten aan het filmen was.

Lees ook: onze Sakir Khader zit vast in Griekenland

Er is meermaals telefonisch contact geweest tussen Sakir en de redactie. Het gaat naar omstandigheden goed met hem, hoewel hij een dag lang geen eten heeft gekregen. “Ik ben 30 uur lang vastgehouden en slecht behandeld. Ik werd bijvoorbeeld midden in de nacht ondervraagd door de veiligheidsdiensten.”

De politie geloofde niet dat hij een Nederlandse journalist is. De lokale autoriteiten hebben geen contact opgenomen met de redactie om die verklaring te verifiëren. 

Snelrecht

Sakir is dinsdagochtend in een snelrechtprocedure veroordeeld: vijf maanden voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van drie jaar, omdat hij zich volgens de Grieken op militair gebied bevond. Hij geeft aan nergens ter plaatse nergens borden te hebben herkend waarop te zien was dat het militair gebied betrof. 

Tijdens de rechtszaak had Sakir geen beschikking over een advocaat. Hij zou ook nooit cautie hebben gekregen: een officiëel bericht waarin verteld wordt wat de verdenking is. 

Terug naar huis

Sakir is dinsdag met de bus vanuit het grensgebied richting Thessaloniki gereisd. Daar heeft hij in een hotel overnacht. Woensdag reist hij met het vliegtuig terug naar Nederland.

Brandpunt is teruggegaan naar Griekenland om de gearresteerde vluchtelingen te zoeken. Dinsdagavond wordt de reportage uitgezonden, om 20.25 uur op NPO2.