brandpunt+

Portret

Dit maakt Lombok volgens deze Utrechter tot een multiculturele droom

Anne Rotteveel

Peter Hagenaar, aka Mister Lombok. Deze man kent zijn wijk van haver tot gort, en leidt ons door het kleurrijke straatbeeld. Samen leven in Utrecht, de magie van Lombok.

Bekijk de reportage hier

Peter Hagenaar leidt ons rond in de Utrechtse wijk Lombok. Hij is een echte ‘Lombokoloog’ en kent de wijk van haver tot gort. De buurt staat landelijk bekend als een multiculturele droomwijk, iets waar Hagenaar zich al sinds jaar en dag voor inzet. Wel begint religie steeds meer het straatbeeld te bepalen en komt langzaam het oer-Hollandse biertje in opspraak, aldus Hagenaar.

Zo’n dertig jaar geleden komt Hagenaar vanuit Drenthe naar Utrecht, waar hij zich in Lombok settelt. Hij studeert dan voor maatschappelijk werker en bezint zich op hoe het samenleven in de wijk vorm kan krijgen. Al snel wordt hij lid van de wijkraad. Voor hem is dit een manier om de bewoners te mobiliseren en zich actief in te zetten voor de leefbaarheid van de wijk.

In deze wijk laten we zien dat we heel goed met elkaar kunnen samenleven, dat we veel dingen van elkaar kunnen hebben. We gaan niet zo mee in die polarisatie.
Peter Hagenaar

Luisteren naar elkaar

Inmiddels staat hij beter bekend als ‘Mister Lombok’. Mede door zijn inzet leven mensen nu met elkaar, zonder al te veel na te denken over multiculturaliteit. Hagenaar: “Het is goed om issues aan te kaarten, maar het moet ook niet groter worden gemaakt dan het is. In deze wijk laten we zien dat we heel goed met elkaar kunnen samenleven, dat we veel dingen van elkaar kunnen hebben. We gaan niet zo mee in die polarisatie.”

Eén van de initiatieven waarbij Hagenaar aan de wieg stond is café Kopi Susu, waar van alles georganiseerd wordt om bewoners bij elkaar te brengen., Zo kan men voor zes euro genieten van een driegangenmenu. Eén van de gasten: “Hier escaleert het gesprek nooit. We laten elkaar in onze normen en waarden, en luisteren. Luisteren, dat zou het kabinet eens moeten leren.”

Religie in de wijk

Momenteel buigt Hagenaar zich over het plein rondom de nieuwe Moskee. Het moet een aantrekkelijk plein worden, en een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Of die plek ook ruimte moet bieden voor een biertje, verschillen de meningen wel over. “Daar wordt over nagedacht.”

Hagenaar ziet de rol van religie in het straatbeeld groeien, toch bekijkt hij die ontwikkeling niet met argusogen. Er is altijd een goede samenwerking in de wijk rondom dit soort zaken. Ook de secretaris van de Moskee, Alpay Demirci, zegt: “De Moskee probeert onderdeel van de samenleving te zijn.” Zo kleuren de minaretten van de Moskee oranje op Koningsdag. Demirci: “Het ‘minder, minder, minder’ debat gaat voorbij aan deze wijk. De discussies worden wel gevoerd, maar niet op de toon zoals in andere steden. Mensen weten hier wat de islam inhoudt, wat de moskee hier doet en hoe een moslim zich gedraagt, daar is deze wijk veel verder in.”