brandpunt+

Video

Oud-rechter neemt ex-vrouw Dutroux in huis: “Ik heb ruimte genoeg”

Alje Kamphuis

Henk van der Aa

Ze is de meest gehate vrouw in België: Michelle Martin (55), de ex-vrouw van moordenaar Marc Dutroux. De vrouw kreeg 30 jaar cel voor opsluiting en foltering van zes meisjes, waarvan haar ex-man er vier vermoordde. Terwijl hij al zat opgesloten, wist ze dat twee van de meisjes nog levend in de kelder zaten. Ze deed niks, gaf enkel de honden te eten en liet de meisjes lijden tot de dood volgde. Martin is op vrije voeten en woont bij een oud-rechter. Haar terugkeer naar de maatschappij laat de Belgen nog steeds niet koud.

Onlangs bracht ze een bezoek aan een winkel in Chimay en werd herkend door andere bezoekers. Haar aanwezigheid zorgde voor onrust en een gevoel van onbehagen onder de clientèle. “De klanten voelden zich niet op hun gemak. We hebben de bewaker gevraagd een kijkje te nemen. Ze weigerde haar identiteit prijs te geven en toen hebben we haar gevraagd het pand te verlaten. Dit is allemaal rustig verlopen,” zo verklaarde winkelmanager Florent Thonet aan La Nouvelle Gazette.

Oud-rechter biedt Martin onderdak

Chimay ligt op ongeveer een uurtje rijden van Floreffe, vlakbij Namen, waar Martin sinds april dit jaar haar intrek nam in de woning van oud-rechter Christian Panier. Die laatste riep veel verontwaardiging en afschuw op bij mensen in het hele land toen bekend werd dat hij bereid was onderdak te bieden aan de veroordeelde ex-vrouw van een koelbloedige moordenaar. Er waren protesten voor zijn huis en op sociale media. Jean Lambrecks, vader van de vermoorde Eefje, stuurde de gewezen rechter een aangetekende brief met de vraag om meer uitleg. Deze kwam ongeopend retour, zo meldde Het Belang van Limburg begin deze maand.

Het is niet de eerste keer dat er protesten zijn tegen het nieuwe onderkomen van Martin. In augustus 2012 kwam ze na zestien jaar celstraf vervroegd vrij en verbleef enige tijd in het klooster bij de zusters van Malonne. Er waren demonstraties en het klooster werd beklad.

Nadat de nonnen verhuisden naar Sint-Pieters-Woluwe, moest Martin op zoek naar een nieuw onderkomen dat voldeed aan de eisen van haar voorwaardelijke vrijlating. De zusters vroegen Panier eens om juridisch advies en omdat hij aangaf dat ze altijd een beroep op hem konden doen, kwam Martin uiteindelijk bij hem terecht.

Waarom?

De vraag die veel Belgen bezighoudt, is wat Panier bezielt om Martin in huis te nemen? In de twee zeldzame interviews die hij over dit onderwerp gaf aan het Belgische praatprogramma ‘Jeudi en Prime’ en aan de krant La Dernière Heure legt hij onder andere uit dat hij er simpelweg de ruimte voor heeft. Zijn echtgenote is overleden en zijn kinderen zijn de deur uit. Met wat kleine aanpassingen in zijn woning, is er een appartement voor Martin gecreëerd.

Brandpunt ging bij de man langs. Hij toonde zijn huis en vertelt voor de camera waarom hij de meest gehate vrouw in België in huis neemt. De vrouw probeert ondertussen weer een plek in de maatschappij te vinden. Ze zou een studie rechten volgen in de avonduren en stage lopen. Het is overigens niet de eerste keer dat Martin re-integreert. De voormalig lerares, werd in 1989 ook al eens veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar. Van 1985 tot 1986 verkrachtte Marc Dutroux vijf tienermeisjes.

Martin was daar niet alleen van op de hoogte, ze gooide ook een verdovend middel in de koffie van een van de slachtoffers.  Dutroux moest 13,5 jaar zitten. In 1988 trouwden de twee in de gevangenis en kregen drie kinderen. In 1992 kwamen ze op vrije voeten.

Contact met haar kinderen

Martin zou volgens Panier ook uit alle macht proberen om weer in contact te komen met haar kinderen. Er is geen ruimte om die ook op te vangen in zijn huis, zo liet hij desgevraagd weten. Omdat hij zelf jarenlang mensen naar de gevangenis stuurde, leek het de oud-rechter logisch om diezelfde mensen te helpen terugkeren naar de maatschappij. Dat deed hij voor tal van ex-gedetineerden, en nu dus ook voor Martin. Ook zij verdient een tweede kans liet hij weten. "Ik wil niet de held uithangen. Het is duidelijk dat haar onderdak geven niet de beste oplossing was, maar in het kader van haar re-integratie was het de minst slechte oplossing."

LEES OOK