Double-click to edit
Tap to edit
brandpunt+

Achtergrond

OM: 'Zou je haar doen?'-oproep GeenStijl is mogelijk strafbaar feit

Cas de Jong

De oproep van GeenStijl aan zijn reaguurders om een Volkskrant-journaliste te overladen met ‘seksistische complimentjes’ is een mogelijk strafbaar. Dit zegt hoofdofficier van Justitie Bart Nieuwenhuizen 16 mei 2017 in de uitzending van Brandpunt. “Ik denk dat het hier op het eerste gezicht om belediging of opruiing door GeenStijl gaat. En dat zijn strafbare feiten.”

Deze week brak er een publicitaire orkaan los rondom de website GeenStijl. Reden was een artikel van de website waarin werd opgeroepen journaliste Loes Reijmer te overladen met “seksistische complimentjes”. Wat volgde was een stortvloed van ranzigheid aan het adres van Reijmer.

Belediging en opruiing

Alom verontwaardiging, boze ministers en adverteerders die zich terugtrokken van de site. Maar is het ook strafbaar wat ze hebben gedaan? Volgens hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen is dat wel degelijk het geval. “Als ik hier op het eerste gezicht naar kijk, gaat het om belediging en opruiing door GeenStijl, en dat zijn strafbare feiten."

Maar volgens van Nieuwenhuizen is dit niet de hoofdvraag. “Veel belangrijker is dat we een samenleving willen hebben die zo fatsoenlijk is dat dit soort grofheden vanzelf verdampen, en dat dit soort sites geen recht van leven zouden hebben op het internet. Dat zou het mooiste zijn.”

Dit soort sites zouden geen recht van leven moeten hebben. Dat zou het mooiste zijn.
Bart Nieuwenhuizen, hoofdofficier van Justitie

Buitengewoon smakeloos

Los van het feit dat het strafbaar is, getuigt het artikel van GeenStijl van absolute wansmaak, vindt Van Nieuwenhuizen. “Ik vind dit buitengewoon smakeloos. Hier wordt publiekelijk iemand zonder enig respect op het internet gezet.”

Ook gaat volgens de officier het beroep van de website op de vrijheid van meningsuiting hier niet op. “De vrijheid van meningsuiting is begrensd door de wet. En de rechter bepaalt dat uiteindelijk. Maar als je beledigt of opruit, dan heb je die grens overschreden.”

Voorlopig heeft Loes Reijmer nog geen aangifte gedaan tegen GeenStijl. Pas na een officiële aangifte kan er een rechtszaak komen tegen de site.

Credits headerfoto: Omroep Brabant