brandpunt+

Portret

Waarom Younes zich nooit Nederlander genoeg voelt

Annemieke Ruggenberg

Younes el Yandouzi woont in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn. Hij is wiskundeleraar, student natuurkunde, voetbaltrainer en kind van Marokkaanse ouders. In zijn wijk zoekt hij naar rust en ruimte. Toch krijgt hij het gevoel dat er steeds meer spanningen zijn.

Bekijk de reportage hier

Younes heeft het goed voor elkaar. Hij werkt op een middelbare school, heeft een auto voor de deur en een koophuis in een rustige buurt. Maar hij heeft het gevoel dat hij er als Marokkaanse Nederlander niet helemaal bij hoort . "In Nederland wordt van je verwacht dat je Nederlander bent óf Moslim. Je wordt duidelijk op een plek gezet. Je moet een keuze maken, dat merk je in deze maatschappij."

‘Het zit goed bij mij’

Younes wil niet kiezen. Hij houdt van Nederland, maar ook van de Marokkaanse cultuur. "De PVV wordt steeds populairder. Blijkbaar worden de uitspraken en meningen van de PVV door velen gedeeld. Je merkt dat je steeds meer op je hoede moet zijn." Als Younes op straat loopt, voelt hij dat mensen die langslopen naar hem kijken. "Onbewust merk je dat mensen volgen wat je doet. Als dat vaker gebeurt heb je zoiets van: Ik moet opletten, want blijkbaar zit het lipje nog buiten mijn broek. Maar het gaat puur om je uiterlijk of je manier van doen." Die gespannen sfeer zorgt ervoor dat Younes zich extra wil bewijzen. "Je wilt laten zien: het zit wel goed bij mij. Ik ben ook gewoon Nederlands."

‘De mix is er, maar het mengen niet’

Younes is fanatiek voetballer. Hij traint de voetbaljeugd in zijn wijk. "Dat vind ik belangrijk, want het kan bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen. En je ziet hier dat verschillende mensen bij elkaar prima kan." Younes herkent op de voetbalclub veel van wat er gebeurt in de maatschappij. "Alle aspecten van de samenleving komen samen op een paar voetbalvelden." Werkt het samenleven op het voetbalveld wel? "De mix is er, maar het mengen niet altijd. Ik probeer mensen en kinderen te stimuleren die melange op te zoeken." 

Younes kijkt met spanning uit naar de verkiezingen. Omdat de PVV goed scoort, verwacht hij dat veel andere partijen stemmers willen trekken door soortgelijke standpunten in te nemen. Volgens de wiskundeleraar is het hoog tijd voor verandering. "Ik denk dat het belangrijk is dat we met zijn allen de schouders eronder zetten en zeggen: we gaan dit veranderen."