brandpunt+

Nieuws

Minderjarige vluchtelingen zitten opgesloten in Griekse gevangenissen

In onze reportage over Griekse vluchtelingencentra is te zien hoe vijftig vluchtelingen opeengepakt zitten in een voormalige gevangenis. Het is er koud, er is geen warm water en te weinig eten.

Verslaggever Tom Kleijn wist via een paar vluchtelingen een telefoon de gevangenis in te smokkelen. Volgens Martine Goeman, programmamanager van van Defence for Children, zijn de omstandigheden die in de video te zien zijn aan de orde van de dag. “Het is knap gefilmd, maar helaas is dit voor mij geen verrassing. De video is in lijn met wat wij al eerder hebben gezien.” 

De tekst gaat verder onder de video

Minderjarige vluchtelingen in Griekenland krijgen geen scholing, hebben te weinig te eten, en krijgen niet altijd de medische zorg die ze nodig hebben, zo gaat Goeman verder. In de reportage van Brandpunt is te zien dat een van de kinderen leukemie heeft. Hij zou eigenlijk in het ziekenhuis moeten liggen, maar in plaats daarvan zit hij in de gevangenis die dienst doet als opvangkamp.

Gebrek aan alles

Martine Goeman was onlangs in Griekenland om de situatie van kindervluchtelingen in het land te bespreken. “Ik hoorde daar van verschillende betrokkenen dat kinderen gebrek hebben aan zo’n beetje alle faciliteiten. Ze krijgen geen school, geen psychische ondersteuning voor hun trauma’s, geen juridische ondersteuning, en zelfs voor eten moeten ze soms bedelen.” Een deel van de kinderen zou daarom seksuele handelingen verrichten voor zo weinig als vijf euro, vertelde een sociaal medewerker in Griekenland aan Goeman. “Dan kunnen ze in ieder geval een avond eten en een warme slaapplaats bemachtigen.”

De beelden in de reportage laten zien wat je geen enkel kind ooit toewenst
Marrite Kalverboer

Volgens de Nederlandse kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer “laten de beelden in de reportage zien wat je geen enkel kind ooit toewenst”. Kalverboer heeft daarom samen met andere Europese ombudsmannen onlangs aanbevelingen gedaan voor Europees beleid met betrekking tot gevluchte kinderen. Een van die aanbevelingen is dat kinderen nooit zouden mogen worden opgesloten enkel omdat ze gevlucht zijn, ook niet als dat voor hun eigen bescherming zou zijn. “Er zijn genoeg andere mogelijkheden om kinderen én hun vrijheid te beschermen”, schrijft de ombudsvrouw in een e-mail.

Opvangcapaciteit

Martine Goeman zegt dat Griekenland veel te weinig opvangcapaciteit heeft voor de grote aantallen migranten waar het land mee te maken krijgt. “Omdat grenzen van aansluitende landen zijn dichtgetimmerd, blijven de vluchtelingen in het Zuid-Europese land hangen.”

Er zijn Europese afspraken gemaakt voor de verdeling van vluchtelingen onder verschillende lidstaten. Maar die afspraken worden niet nagekomen. Lidstaten beloofden twee jaar geleden nog dat ze in totaal 96.000 vluchtelingen zouden opnemen. Dit jaar is nog niet eens eenderde van dat beloofde aantal vluchtelingen daadwerkelijk onder verschillende lidstaten verdeeld.

Martine Goeman vindt dat kinderen standaard juridische bijstand zouden moeten krijgen. Verder zou het proces van gezinshereniging verbeterd moeten worden. Veel kinderen blijven nu, gescheiden van hun ouders, in een ander land vastzitten. Ze vult tijdens het telefoongesprek aan dat ‘de belangen van vluchtelingkinderen nu vaak nog ondergeschikt blijven aan politieke belangen.’ Die houding zou moeten veranderen.

LEES OOK